Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Na vývoj superpočítača Perun vyhlásili verejné obstarávanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výsledkom verejného obstarávania má byť uzavretie zmluvy o dielo na predmet zákazky, čo je samotný superpočítač Perun a modulárne dátové centrum s podpornými technológiami.

Bratislava 22. mája (TASR) - Na vývoj a konštrukciu nového špičkového superpočítača Perun je vyhlásené verejné obstarávanie. Vyhlásilo ho Centrum spoločných činností Slovenskej akadémie vied (SAV), ktoré zastrešuje jeho vybudovanie a prevádzkovanie. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková. Predpokladaná hodnota zákazky, ktorá je zverejnená vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie, je viac ako 25 miliónov eur bez DPH.

Tináková priblížila, že superpočítač bude umiestnený v areáli SAV v Bratislave a po obstaraní a sprevádzkovaní bude sprístupnený širokej komunite slovenských používateľov. "Vďaka intenzívnej komunikácii s potenciálnymi dodávateľmi sme mohli pripraviť zadanie predmetu zákazky na vysokej odbornej úrovni, optimalizovať požiadavky, mitigovať potenciálne riziká a v neposlednom rade zvýšiť transparentnosť," uviedla generálna riaditeľka Centra spoločných činností SAV Nikola Kovaničová.

Výsledkom verejného obstarávania má byť uzavretie zmluvy o dielo na predmet zákazky, čo je samotný superpočítač Perun a modulárne dátové centrum s podpornými technológiami.

Zákazka bude financovaná z prostriedkov mechanizmu Plánu obnovy a odolnosti SR. "Vybudovanie superpočítača Perun je súčasťou projektu Vývoj a konštrukcia superpočítača pre národné superpočítačové centrum, ktorý predstavuje strategickú investíciu na podporu vedy, inovácií a pokročilej digitalizácie na Slovensku," dodala Tináková.