Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na webe sa objavila údajná nahrávka z kauzy Gorila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Akékoľvek nahrávky tohto druhu, bez ohľadu na ich pôvod, sú nezákonným materiálom a nesmú byť zverejňované a používané, uviedla Penta v stanovisku.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Takmer 39-hodinový záznam je zverejnený na internete. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Jaroslav Haščák má byť jedným z aktérov na nahrávke, už avizovala, že podá v tejto súvislosti trestné oznámenie.

"Akékoľvek nahrávky tohto druhu, bez ohľadu na ich pôvod, sú nezákonným materiálom a nesmú byť zverejňované a používané. Spôsob, akým mali byť údajné zvukové nahrávky sprístupnené redakciám, nesie zjavné znaky páchania trestnej činnosti, a preto podávame trestné oznámenie," uviedla Penta v stanovisku. Tvrdí, že s nahrávkami, ktoré sa v týchto dňoch objavujú na verejnosti, je s najväčšou pravdepodobnosťou manipulované a považuje ich za nedôveryhodné. Penta od začiatku spochybňuje pravosť nahrávky. Nebude sa k nim vyjadrovať, reagovať bude len na oficiálne vyšetrovanie.

"Žiadame, aby v záujme dôveryhodnosti zverejnili príslušné orgány v plnom znení tzv. znalecký posudok k nahrávkam, o ktorom médiám hovoril bývalý vyšetrovateľ Lukáš Kyselica. Máme zásadné pochybnosti o tom, že by uvedený znalecký posudok mohol presvedčivo vyvrátiť podozrenia, že dané nahrávky nie sú upravovaným či inak manipulovaným materiálom," tvrdí Penta.

Podotýka, že pri dnešných technologických možnostiach sa nedá vylúčiť prakticky žiadna možnosť výroby a účelovej úpravy akýchkoľvek zvukových záznamov. "Zvlášť, ak je zjavné, že s takýmito záznamami manipulujú nezákonne rôzne osoby s pochybnými motívmi," poznamenala finančná skupina.

V prípade kauzy Gorila a jej vyšetrovaniu uvádza, že verejný záujem spočíva v tom, aby sa vyšetrovaním zistilo, či napríklad skupina Penta používala pred viac ako 14 rokmi nezákonné metódy na presadzovanie svojich záujmov a či svojou činnosťou spôsobila finančnú ujmu slovenským daňovým poplatníkom. "K tomuto sme počas uplynulých ôsmich rokov poskytli množstvo informácií, všetky sú v koncentrovanej podobe zverejnené na webe www.kauzagorila.sk. Z týchto informácií a aj zo samotného vyšetrovania jasne vyplýva, že neexistuje žiadna transakcia, kde by Penta pripravila slovenských daňových poplatníkov čo len o korunu," deklaruje Penta. Pripomína, že vyšetrovací tím má a mal dostatok kapacít a zdrojov, aby všetky transakcie spomínané v spisoch Gorila preskúmal a vyvodil z toho dôsledky.

"Ústavný súd označil údajnú akciu SIS, ktorá vystupuje pod názvom Gorila, za nezákonnú. Z rozhodnutia Ústavného súdu z novembra 2012 jasne vyplýva, že akýkoľvek štátny orgán, ktorý by disponoval nahrávkami z tohto údajného odpočúvania, je povinný ich zničiť," tvrdí Penta. Z rozhodnutia Ústavného súdu SR je podľa skupiny zrejmé, že orgány, ktoré mali realizovať odpočúvanie bytu na Vazovovej, klamali samotný súd a vymýšľali si zdôvodnenie odpočúvania, ako aj samotné osoby, ktoré mali odpočúvať. "Toto je samo o sebe trestný čin, a nie dôveryhodný podklad pre trestné konanie," poznamenala finančná skupina.

Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011. Obsah spisu vyvolal vlnu nevôle, ktorá sa prejavila vo forme protestov a kritiky voči osobám a finančnej skupine spomínanej na stránkach dokumentu. Orgány činné v trestnom konaní v minulosti informovali, že zadovážené dôkazy napriek svojmu rozsahu zatiaľ neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči konkrétnej osobe.

Spis Gorila má zachytávať rozhovor medzi Haščákom s politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. V zverejnených textoch vystupujú vtedajší minister hospodárstva Jirko Malchárek, šéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníková, ale aj expremiér Robert Fico.

"Neexistuje žiadna transakcia, kde by Penta pripravila slovenských daňových poplatníkov čo len o korunu. Vyšetrovací tím má a mal dostatok kapacít a zdrojov, aby všetky transakcie spomínané v spisoch Gorila preskúmal a vyvodil z toho dôsledky," tvrdí v stanovisku Penta.

Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana K. Jej autenticitu potvrdil pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.

Výberová chronológia udalostí spojených s tzv. kauzou Gorila



21. decembra 2011 - Na internete sa objavil text dokumentu Gorila.

2. januára 2012 - Novinár Tom Nicholson označil dokument za pravý a povedal, že mu ponúkali finančnú čiastku, ak na Gorilu zabudne.

5. januára 2012 – Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) dostala návrh ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) na odvolanie predsedníčky výkonného výboru Fondu národného majetku SR Anny Bubeníkovej. Predstavitelia finančnej skupiny pravosť materiálov popreli, niektorí časť uvedených faktov potvrdzovali.

9. januára 2012 – Na vyšetrovanie kauzy Gorila zriadil minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) špecializovaný tím desiatich kriminalistov. Zároveň v tejto veci začal vyšetrovateľ trestné stíhanie.

11. januára 2012 - Vládny kabinet rozhodol o odvolaní šéfky Výkonného výboru Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej. Za jej odvolanie boli všetci ministri SaS, KDH, Mosta-Híd, ako aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

12. januára 2012 - Slovenská informačná služba (SIS) žiadala o odpočúvanie, ktoré sa spomína v spise Gorila. Dokument vznikol na základe odpočúvaní SIS v konšpiračnom byte, kam chodieval jeden zo spolumajiteľov finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák na stretnutia s vrcholnými predstaviteľmi štátu. Krajský súd evidoval žiadosť o použitie informačno-technických prostriedkov zo dňa 21. 11. 2005. Spisová značka a číslo žiadosti sú rovnaké, ako uvádza Gorila.

13. januára 2012 - Poradca ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) pre rómsku kriminalitu Milan Krajniak, ktorý sa spomína v údajom spise Gorila, požiadal o uvoľnenie z funkcie. Urobili tak aj riaditeľ Nemocnice sv. Michala Stanislav Janota a podpredseda predstavenstva Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy Igor Grošaft.

18. januára 2012 - Právnická kancelária Škubla & Partneri, ktorá zastupuje spolumajiteľa spoločnosti Penta Jaroslava Haščáka a spolupracovníka Penty Zoltána Vargu, vyzvala e-mailom aj listami internetové stránky, ktoré zverejnili údajný spis SIS Gorila, aby ho okamžite stiahli, inak ich bude žalovať.

19. januára 2012 - Akciu Gorila realizovala Slovenská informačná služba. Potvrdil to minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Akcia podľa neho bola legálna a legitímna. "Môžeme potvrdiť, že už v roku 2005 a 2006 boli spravodajsky zadokumentované vážne podozrenia z korupčnej činnosti, ktorú vykonávala istá finančná skupina, ale aj podozrenia z korupčnej trestnej činnosti iných osôb," povedal Lipšic.

22. januára 2012 - Na sociálnej sieti sa formoval protest, ktorého účastníci plánovali vyjadriť svoj postoj k obsahu spisu Gorila. Na 27. januára ohlásili organizátori dvojhodinovú demonštráciu. Demonštrácie sa rozšírili v mestách po celom Slovensku a pravidelne sa opakovali vždy v piatok.

29. januára 2012 - Kópie nahrávok, ktoré by dokazovali pravosť zverejneného spisu Gorila, zrejme existujú. Vytvorené mali byť príslušníkmi SIS s cieľom obchodovania s nimi, tvrdil bývalý šéf oddelenia osobitných činností Úradu boja proti korupcii (ÚBPK) Ján Rejda.

31. januára 2012 - Poslanci Národnej rady SR si môžu pozrieť dokumentáciu týkajúcu sa kauzy Gorila. Poskytol im ju šéf SIS Karol Mitrík na žiadosť brannobezpečnostného výboru.

2. februára 2012 - Dlho pripravovaná kniha o spise Gorila, ktorej autorom bol Tom Nicholson, sa zatiaľ nesmela vydávať a distribuovať. Rozhodol o tom sudca Okresného súdu Bratislava I, ktorý vydal predbežné opatrenie. Vyhovel návrhu spolumajiteľa spoločnosti Penta Jaroslava Haščáka a jeho právnych zástupcov.

5. marca 2012 - Jaroslav Haščák a Zoltán Varga neuspeli na Okresnom súde Bratislava I ani s jednou zo svojich šiestich žalôb, respektíve s návrhmi na predbežné opatrenie, ktoré podali obaja pre zverejnenie spisov Gorila na sociálnej sieti Facebook a na prevádzkovateľov webov WebSupport a Tumblr.

11. júna 2012 - Odvolací Krajský súd v Bratislave zamietol rozhodnutie Okresného súdu Bratislava 1, ktorý na základe predbežného opatrenia zakázal publikovať knihu o kauze Gorila novinára Toma Nicholsona. Kniha sa začala predávať v júli.

12. septembra 2012 - Poslanci NR SR vzali na vedomie správu o aktuálnom stave vyšetrovania kauzy Gorila a zároveň požiadali ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby v januári 2013 predložil ďalšiu. Za takéto uznesenie hlasovalo 130 poslancov zo 142 prítomných. Kaliňák poslancov informoval, že vyšetrovatelia kauzy Gorila doteraz zadovážili listinný materiál v rozsahu asi 60.000 strán.

11. decembra 2012 - V kauze Gorila sa neviedlo trestné stíhanie už iba pre korupciu, ale aj pre manipuláciu s tendrami.

19. februára 2013 - Šéf vyšetrovacieho tímu Marek Gajdoš požiadal policajného prezidenta Tibora Gašpara o výmenu piatich zo šestnástich členov.

27. augusta 2013 - Vyšetrovateľom kauzy Gorila sa stále nepodarilo preukázať poskytovanie alebo prijímanie úplatkov, teda zadovážiť také dôkazy, na základe ktorých by bolo možné vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe. Vo svojej v poradí tretej správe o vyšetrovaní prípadu to napísal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

24. septembra 2013 - Vyšetrovateľ rozhodol o zastavení trestného stíhania, pretože je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý je vedené trestné stíhanie. Išlo o vydieranie člena vlády v súvislosti s privatizáciou bratislavského letiska.

26. októbra 2016 - Investičná skupina Penta označila medializované interpretácie zastavenia trestného stíhania v niektorých skutkoch, ktoré sa týkajú kauzy Gorila, za zavádzajúce a chybné.

4. decembra 2018 - Domové prehliadky u Mariana K., pri ktorých sa mali nájsť nahrávky s obsahom totožným so spisom Gorila, sa konali v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zvukové záznamy sa mali nájsť v trezore v jednom z podnikateľových domov, našli USB kľúč, na ktorom objavili zvukové nahrávky. Po skontrolovaní ich obsahu mali konštatovať, že sú totožné so spisom Gorila.

19. marca 2019 - Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala stíhanie vo veci nahrávky rozhovoru podnikateľa Mariana K. a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku súvisiacej s kauzou Gorila. Vyšetrovateľ NAKA začal v danej veci trestné stíhanie za zločin zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

30. júla 2019 - Šéf vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Lukáš Kyselica v policajnom zbore na vlastnú žiadosť skončil. Bol na čele tímu NAKA pre vyšetrovanie kauzy Gorila od 1. decembra 2016. Dovtedy bol jeho členom. Vo funkcii nahradil dovtedajšieho šéfa tímu Mareka Gajdoša, ktorý odišiel na vlastnú žiadosť do civilu. V tíme Gorila, ktorý vznikol 9. januára 2012, bol od 26. januára 2012.

27. septembra 2019 - Nahrávku z Gorily, ktorú polícia našla v decembri 2018 v dome Mariana K., označili znalci za autentickú, potvrdil to odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.

14. októbra 2019 - Denník N zverejnil 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom K. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila.

15. októbra 2019 - Prokurátor Dobroslav Trnka spochybnil autentickosť medializovanej nahrávky. Avizoval však, že zváži dočasné prerušenie funkcie prokurátora.