Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na záchranárov sú kladené extrémne nároky, prosia preto o súčinnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z dôvodu existujúcej vypätej situácie záchranky apelujú tiež na operátorov linky 155.

Bratislava 13. marca (TASR) - Na poskytovateľov zdravotnej záchrannej služby (ZZS) na Slovensku sú momentálne v súvislosti s novým koronavírusom kladené extrémne nároky, ktoré v mnohom presahujú bežný rámec ich činnosti. TASR o tom informoval prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS) Matej Polák, ktorý preto vyzval nielen úrady, ale aj občanov na súčinnosť.

Pripomenul, že záchranky vybavujú svoje posádky špeciálnymi ochrannými pomôckami, prevážajú podozrivých pacientov na špecializované vyšetrenia zamerané na ochorenie COVID-19 a prostredníctvom špecializovaných tímov realizujú aj odbery a transport vzoriek na diagnostiku na nový koronavírus.

Na občanov a laickú verejnosť apelujú, aby kontaktovali tiesňovú linku 155 s cieľom zásahu ambulancie ZZS maximálne uvedomele a zodpovedne. "Vyzývame pacientov, aby svoj zdravotný stav popisovali objektívne, bez zveličovania závažnosti, alebo, naopak, bez zamlčovania dôležitých anamnestických údajov, napríklad údajov o pobyte v zahraničí," komentoval šéf AZZS, podľa ktorého je potrebné si uvedomiť, že pri preťažení systému a jeho zahltení menej naliehavými stavmi sa môže stať, že v prípade nehody, infarktu alebo iného náhleho životohrozujúceho stavu nebude môcť byť vyslaná geograficky najbližšia ambulancia ZZS, keďže bude obsadená.

Z dôvodu existujúcej vypätej situácie záchranky apelujú tiež na operátorov linky 155. Vyzývajú ich na maximálnu zodpovednosť pri zvažovaní vysielania ambulancií ZZS k stavom, ktoré vzhľadom na menšiu naliehavosť v súvislosti so stabilizovaným stavom pacienta poskytujú možnosť operačnému stredisku vyriešiť stav telefonickou konzultáciou a odporúčaniami pre pacienta, bez potreby vyslania ambulancie ZZS.

"V tejto mimoriadnej situácii, keď na Slovensku nemáme dostatok sanitiek a záchranárov na vyriešenie každého volania na linku 155, je správny krízový manažment v rámci riadenia ZZS to jediné realizovateľné a efektívne riešenie," komentoval Polák.

AZZS tiež tvrdí, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR upozorňuje už niekoľko mesiacov aj na problém úpravy platieb pre ZZS. "V dôsledku chyby záchranky nedostávajú zaplatené za kilometrové výkony, v rámci ktorých prevážajú pacientov do nemocníc. Nechceme zneužívať súčasnú vážnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19, ale opätovne pripomíname MZ SR, že možnosti záchraniek bojovať s ním v prvej línii sú dnes obmedzené aj pretrvávajúcim problémom nepokrytých finančných potrieb," dodal Polák, pričom žiada, aby sa tento problém urgentne vyriešil.

AZZS ubezpečilo, že záchranná zdravotná služba si bude v rámci všetkých svojich možností a rezerv plniť svoje povinnosti pre ochranu obyvateľov Slovenska.