Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Na Zelenú linku sa možno obrátiť s podnetmi o poškodzovaní ochrany vôd

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Každý podnet monitoruje Zelená linka až po jeho vyšetrenie. Komunikuje s občanmi aj predstaviteľmi orgánov.

Bratislava 31. januára (TASR) - Ľudia sa môžu na Zelenú linku envirorezortu obrátiť s podnetmi, ktoré sa týkajú poškodzovania ochrany vôd. V tejto oblasti evidujú za minulý rok 188 podnetov. Viac ako 60 z nich sa týka nesprávneho nakladania s odpadovými vodami. Informoval o tom Matej Kyba z tlačového oddelenia Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Častými podnetmi v oblasti ochrany vôd sú podľa MŽP znečistenie podzemných vôd, vodných tokov, jazier, nefunkčné čistiarne odpadových vôd, nelegálne vypúšťania žúmp či nelegálne vodné stavby. Odpadové vody majú negatívny vplyv nielen na kvalitu vodných zdrojov, ale aj na celý ekosystém. "Nedostatočne čistená odpadová voda môže spôsobiť rozsiahle problémy, od lokálneho úhynu rýb až po všeobecné problémy, ohrozujúce celé ekosystémy, zdroje pitnej vody a tým aj ľudské zdravie," poukazuje.

Každý podnet monitoruje Zelená linka až po jeho vyšetrenie. Komunikuje s občanmi aj predstaviteľmi orgánov. Priebežne podľa MŽP zvyšuje environmentálne povedomie občanov. "Cieľom Zelenej linky je vzdelávať občanov a vyriešiť environmentálne podnety, aby sa minimalizoval možný dosah na životné prostredie," uvádza envirorezort.

Zelená linka MŽP je pre verejnosť k dispozícii od 8.00 do 18.00 h na bezplatnom telefónnom čísle 0800 144 440 či e-mailovej adrese zelena.linka@enviro.gov.sk. Prostredníctvom linky je možné anonymne ohlásiť porušovanie zákonov, ktoré majú chrániť životné prostredie. Od augusta minulého roka začala prijímať aj podnety súvisiace s týraním zvierat.