Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Na zhromaždení Za dúhové Slovensko si uctili pamiatku obetí streľby

Na snímke ľudia pokladajú sviečky pri mieste stredajšieho útoku na Zámockej ulici vo štvrtok 13. októbra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Po príhovoroch sa zhromaždení presunuli pred podnik na Zámockej ulici, v ktorom dvaja mladí ľudia tragicky zahynuli. Organizátori zároveň avizujú piatkový (14. 10.) pochod proti násiliu.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Verejnosť sa vo štvrtok večer zišla na bratislavskom Námestí SNP na zhromaždení s názvom Za dúhové Slovensko. Uctili si tak pamiatku obetí tragickej streľby na Zámockej ulici. Na zhromaždení prečítali výzvu, ktorou apelujú na vládu okamžite zabezpečiť potrebné proinkluzívne opatrenia v školstve, vzdelávanie a podporu pedagógov, ako aj vzdelávanie detí k ľudskosti a inkluzívnemu prístupu k životu.

"Nevytvorili sme akceptujúce, bezpečné a inkluzívne prostredie detí a mládeže v školách, neriešili sme, že sa neučia to najpotrebnejšie pre život - žiť zodpovedne svoju slobodu, spolupracovať, vážiť si jeden druhého, nepodliehať konšpiráciám a nenávisti. O holokauste sa žiaci učia vo veku, kedy už útočník veril konšpiračným teóriám," uviedla organizátorka zhromaždenia Katarína Cíbiková.

Aktivisti pripomínajú, že inakosť a rôznorodosť ľudí nemajú deti v školách šancu zažiť, pretože máme stále segregované školstvo, "ktoré nezvláda ani násilnú integráciu, nieto inklúziu". Učitelia podľa nich nemajú podporu a sami dezinformáciám a extrémizmu podliehajú.

Po príhovoroch sa zhromaždení presunuli pred podnik na Zámockej ulici, v ktorom dvaja mladí ľudia tragicky zahynuli. Organizátori zároveň avizujú piatkový (14. 10.) pochod proti násiliu.

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo v stredu (12. 10.) večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.