Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Náčelníci generálnych štábov V4 budú diskutovať o budúcnosti NATO

Koncept Inteligentnej obrany je odpoveďou na znižovanie rozpočtov na obranu a na fiškálnu a ekonomickú krízu vo všetkých štátoch Aliancie.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Bratislava sa 2. a 3. októbra stane dejiskom medzinárodnej konferencie o bezpečnostných otázkach a budúcnosti Severoatlantickej Aliancie s názvom "NATO 2020 a ozbrojené sily: ako ďalej", ktorú organizuje Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) pod záštitou Ministerstva obrany SR a Odborom verejnej diplomacie NATO.

Na jednej z panelových diskusií sa pri tejto príležitosti stretnú generáli ozbrojených síl krajín Vyšehradskej štvorky, ktorí sa v nej budú venovať konceptu Smart Defence (Inteligentnej obrany). Predstavitelia generálnych štábov Slovenskej republiky, Českej republiky, Maďarska a Poľska budú spoločne diskutovať o dosahu a výzvach, ktoré so sebou priniesla kríza, a o možnostiach minimalizácie jej negatívnych vplyvov na obranu a obranyschopnosť nielen krajín V4, ale aj Severoatlantickej aliancie ako celku.

Koncept Inteligentnej obrany je odpoveďou na znižovanie rozpočtov na obranu a na fiškálnu a ekonomickú krízu vo všetkých štátoch Aliancie. Prináša možnosť prekonania negatívnych dôsledkov krízy na obranu prostredníctvom princípov spolupráce, špecializácie a prioritizácie, a výhody z neho plynúce potvrdil aj summit NATO v Chicagu v máji tohto roku. Náčelníci generálnych štábov krajín V4 budú diskutovať o výhodách a nástrahách Inteligentnej obrany aj v reáliách strednej a východnej Európy. Diskusia sa nevyhne témam, ako je finančná udržateľnosť Inteligentnej obrany postavenej na spolupráci krajín, ale aj jej možné politické či technické prekážky.

TASR informovala Radka Vicenová z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy.