Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Naď: Extrémizmus a nenávisť sú nebezpečenstvom pre spoločnosť

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR - Dano Veselský

Na rezorte obrany je podľa Naďa nulová tolerancia voči rasizmu, xenofóbii, antisemitizmu, fašizmu či iným prejavom nenávisti.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Extrémizmus a nenávisť v akejkoľvek forme sú nebezpečenstvom pre spoločnosť. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) pri príležitosti Medzinárodného dňa proti fašizmu a antisemitizmu, ktorý pripomína obete Krištáľovej noci.

"Tieto tragické stránky histórie sú apelom, aby sme nikdy nezabudli, že extrémizmus a nenávisť v akejkoľvek forme sú nebezpečenstvom pre spoločnosť. Pri tejto veľmi vážnej hrozbe preto nesmieme stáť nezaujato bokom, ale vystúpiť a odmietnuť takéto konanie už v zárodku a náznakoch," skonštatoval.

Na rezorte obrany je podľa neho nulová tolerancia voči rasizmu, xenofóbii, antisemitizmu, fašizmu či iným prejavom nenávisti. Upozornil, že rezort v tejto súvislosti realizuje viaceré opatrenia. "Dôkladne posudzujeme akúkoľvek činnosť príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorá by mohla viesť k nenávistnému konaniu. Takéto správanie netolerujeme a v úvodzovkách, čistíme rezort od akéhokoľvek prejavu extrémizmu," dodal riaditeľ Vojenskej polície Valentín Cebo.

V stredu uplynulo 84 rokov od protižidovského pogromu známeho ako Krištáľová noc. Počas neho zomrelo približne 100 ľudí, celkový počet obetí je však oveľa vyšší, uvádza sa až 1300 mŕtvych. Zničených bolo viac než 1400 synagóg a modlitební a tisíce židovských obchodov, domov a cintorínov.