Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Naď hovorí o rotácii protivzdušnej obrany, Fico žiada informácie

Na snímke dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR - Martin Baumann

Naď ozrejmil, že predložený návrh má rozšíriť súhlas s prítomnosťou zahraničných vojsk na Slovensku o všetky členské krajiny NATO. Mandát má ostať do 3000 vojakov.

Bratislava 1. februára (TASR) - Systémy protivzdušnej obrany od spojencov z NATO by na Slovensku mohli rotovať. Aktuálne prítomné systémy neodídu skôr než sa nahradia. Uviedol to dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v Národnej rade (NR) SR v diskusii o návrhu na aktualizáciu súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl členských krajín NATO na území SR. Predseda Smeru-SD Robert Fico predložil k návrhu uznesenie, ktorým žiada informácie týkajúce sa stavu techniky či ochrany nášho vzdušného priestoru.

Naď ozrejmil, že predložený návrh má rozšíriť súhlas s prítomnosťou zahraničných vojsk na Slovensku o všetky členské krajiny NATO. Mandát má ostať do 3000 vojakov. "V priebehu mesiaca marec očakávame odchod Patriotu z Malaciek, ktorý poskytli USA," uviedol Naď s tým, že v tom čase už má byť u nás systém protivzdušnej obrany z Talianska. Poznamenal, že systémy protivzdušnej obrany s jednotkami spojencov by mohli u nás do budúcna rotovať, teda že tu nebude dlhodobo tá istá jednotka. Schválením návrhu sa má podľa Naďových slov zefektívniť a zrýchliť schopnosť reakcie na situáciu a uľahčiť výmena kontingentov.

Fico sa v tejto súvislosti pýta na skutočný stav systému protivzdušnej obrany S-300, ktorý Slovensko poslalo Ukrajine. Pýta sa, ako je možné, že teraz pomáha na Ukrajine, ak ho vedenie rezortu obrany označilo za nefunkčný. Predloženým uznesením chce zaviazať ministra, aby aj o tomto informoval poslancov. Okrem toho žiada odpovede na otázky o skutočnom stave ochrany nášho vzdušného priestoru, ak sa prítomné dve batérie majú presúvať.

Žiada tiež informácie, ako dlho budú náš vzdušný priestor chrániť poľské a české lietadlá a aký je harmonogram zapojenia maďarských. Pýta sa, kedy bude dokončená dodávka ostávajúcich 14 tankov Leopard z Nemecka, ktoré majú nahradiť bojové vozidlá pechoty darované Ukrajine. Ďalšia otázka sa týka skutočného stavu tankov Leopard a či bude nutná ich technická oprava. Pýta sa tiež, aký objem a druhy munície už SR poslala Ukrajine.

Naď v reakcii odpovedal, že vzdušný priestor SR budú partneri chrániť do príchodu stíhačiek F-16. Na margo systému S-300 uviedol, že nebol plne funkčný, no Ukrajinci boli schopní ho opraviť. Vysvetlil, že aktuálne sú na Slovensku batérie systému Patriot z Nemecka a USA a rokuje sa o náhradách. Podľa jeho slov pritom robia všetko pre to, aby talianski vojaci po výmene amerických nešli na letisko Kuchyňa, ale do Prešova. Teda čo najbližšie k východnej hranici.

Čo sa týka tankov Leopard, od marca majú prísť podľa jeho slov z Nemecka po dva každý mesiac, až kým ich tu nebude 15. Priblížil, že budú prichádzať postupne aj preto, lebo predtým prejdú riadnou generálnou opravou.