Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Nad hranicou 1600 metrov nad morom je vyhlásený druhý lavínový stupeň

Na snímke turista je na vrchu Chleb v Malej Fatre. V pozadí sú zasnežené Nízke Tatry, foto z archívu. Foto: TASR Erika Ďurčová

Zrána je v slovenských horách slnečno, postupne príde premenlivá oblačnosť a ojedinele snehové prehánky.

Liptovský Hrádok 4. apríla (TASR) - V Tatrách je vo výškach nad 1600 metrov nad morom vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pod touto hranicou, a rovnako tak v Malej a Veľkej Fatre platí malá lavínová hrozba, prvý stupeň. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Ako dodal, hlavný lavínový problém je vetrom previaty suchý sneh z posledného sneženia. "Ten je vplyvom silného vetra previaty najmä na južné a juhozápadné svahy, kde pod stenami a v úzkych strmých žľaboch vytvára snehové vankúše a dosky do výšky pol metra. Uvoľnenie lavíny je v takomto prípade možné už pri malom dodatočnom zaťažení, keďže suchý sneh nie je dobre previazaný so staršou tvrdou vrstvou," priblížil Bešinský.

Zrána je v slovenských horách slnečno, postupne príde premenlivá oblačnosť a ojedinele snehové prehánky. Naďalej je chladno, na vrcholoch Tatier sa teploty pohybujú do mínus desiatich stupňov Celzia. Fúka prevažne západný vietor s rýchlosťou päť až 11 metrov za sekundu, ktorý popoludní zosilnie. Za uplynulý deň napadlo do desiatich centimetrov nového sypkého snehu.