Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Naď: Je v našom záujme pomáhať Ukrajine všetkými dostupnými spôsobmi

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Pavol Zachar

Ruská vojna proti Ukrajine podčiarkla opodstatnenosť silnejšieho angažovania sa na západnom Balkáne a potrebu integrácie krajín tohto regiónu do EÚ, uviedol minister Naď.

Brusel/Bratislava 16. júna (TASR) - Je v našom záujme pomáhať Ukrajine všetkými dostupnými spôsobmi a prostriedkami a prispieť tak k tomu, aby sa vojenský konflikt nerozšíril a nenaberal na sile. Vyhlásil to minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý vo štvrtok popri pravidelnom rokovaní ministrov obrany členských štátov NATO v Bruseli absolvoval stretnutie s rezortnými partnermi z Vyšehradskej štvorky (V4). Na rokovaní bol aj britský minister obrany Ben Wallace. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Stretnutiu ministrov dominovali aktuálne bezpečnostné témy. Diskutovalo sa aj o posilnených obranných pozíciách na východnom krídle Severoatlantickej aliancie či o očakávaniach jednotlivých krajín od nadchádzajúceho summitu NATO v Madride.

"Ruská vojna proti Ukrajine podčiarkla opodstatnenosť silnejšieho angažovania sa na západnom Balkáne a potrebu integrácie krajín tohto regiónu do EÚ. Krajinám západného Balkánu musíme ukázať, že podporujeme ich euroatlantickú cestu a máme úprimný záujem o ich európsku budúcnosť," uviedol minister Naď.

Počas stretnutia v Bruseli ministri zhodnotili aktivity končiaceho sa maďarského predsedníctva v rámci V4 v oblasti obrany. Keďže rotujúce predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine prevezme od 1. júla Slovensko, Naď svojim partnerom predstavil obranné priority slovenského predsedníctva, pričom spomenul najmä rozšírenie spolupráce V4 s Ukrajinou, spoločný výcvik a cvičenia či prehĺbenie kooperácie obranných priemyslov.