Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Naď: Ministri obrany NATO otvorene hovorili o Afganistane

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministry obrany krajín NATO rokovali aj o posilnení odstrašujúcich kapacít a rozvoji obranyschopnosti.

Brusel 21. októbra (TASR) - Situácia v Afganistane od prebratia moci Talibanom bola jednou z ústredných tém štvrtkového rokovania ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli. Išlo o prvé fyzické zasadnutie tohto formátu od februára 2020. TASR o tom informovala hovorkyňa slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Podľa slovenského ministra Jaroslava Naďa (OĽANO), zástupcovia členských krajín NATO "sebakriticky a otvorene" hovorili aj o chybách v Afganistane s tým, aby si z nich Aliancia vzala ponaučenie.

"Hovorili sme tiež o vplyvoch, výzvach a potenciálnych hrozbách pre euroatlantickú bezpečnosť," priblížil Naď. Zdôraznil, že hlavným cieľom v súvislosti s Afganistanom je stabilizácia situácie.

Ministry obrany krajín NATO rokovali aj o posilnení odstrašujúcich kapacít a rozvoji obranyschopnosti. Ministrom bol predložený na schválenie balík Cieľov spôsobilostí 2021. "Tieto ciele sú kľúčovým prvkom, ktorý významne ovplyvňuje plán a rozvoj obranných kapacít a spôsobilostí SR. Sme si vedomí svojich záväzkov voči spojencom v zdieľaní spoločného bremena NATO a pristupujeme k nim zodpovedne," uviedol Naď.

Ako informovala hovorkyňa rezortu, zasadnutie vyslalo silný apel na dodržiavanie záväzkov vynakladať adekvátne finančné zdroje na obranu a dosiahnuť výdavky na úrovni dvoch percent HDP do roku 2024.

Naď tiež potvrdil záväzok SR vybudovať ťažkú mechanizovanú brigádu a informoval rezortných partnerov o priebehu a podmienkach obstarávania pozemnej techniky, ktorá má byť jej súčasťou.