Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Naď: Na Sliači aktuálne pôsobí 144 nemeckých a 126 holandských vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako doplnil minister obrany, ďalší vojaci už pôsobia v rámci pozemného komponentu v Centre výcviku Lešť.

Bratislava/Sliač 22. apríla (TASR) - Na Sliači aktuálne pôsobí 144 nemeckých a 126 holandských vojakov, ktorí zabezpečujú systém Patriot v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti (efP) NATO na Slovensku. V piatok ich navštívil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Títo vojaci sú tu, aby posilnili naše spôsobilosti a pomohli nielen odstrašiť prípadnú hrozbu, ale tiež fakticky posilnili obranyschopnosť Slovenska a NATO. Veľmi rád som im podal ruku a osobne sa poďakoval za nasadenie na Slovensku," povedal minister obrany.

Do priestorov 81. krídla Sliač prišiel Naď spolu so štátnym tajomníkom Marianom Majerom a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom. Ako doplnil, ďalší vojaci už pôsobia v rámci pozemného komponentu v Centre výcviku Lešť.

Po rozhovore s prítomnými veliteľmi nemeckého a holandského kontingentu a ich príslušníkmi si vedenie rezortu prešlo aj súčasti každodenného pôsobenia vojakov na Sliači vrátane stanového mestečka, logistického a operačného centra, rozmiestnenia techniky protivzdušnej obrany, ubytovacích priestorov a tiež priebeh rekonštrukcie ubytovne.

Ako pripomenul rezort, súčasťou eFP na území SR sú zatiaľ českí, holandskí, nemeckí a americkí vojaci spolu s technikou. Aliančné zoskupenie je reakciou na agresiu Ruskej federácie na Ukrajine, pričom jeho cieľom je posilniť východnú hranicu SR a zároveň Severoatlantickej aliancie. Spojenci spolu s technikou prichádzajú na územie Slovenska postupne od 15. marca na základe schváleného mandátu Národnou radou SR.