Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Naď:S Nemeckom platí dohoda o tom, že tanky Leopard prídu na Slovensko

Na snímke dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) sa usmieva počas 132. schôdze vlády SR v Bratislave v stredu 25. januára 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Jeden kus tanku Leopard je už v užívaní Ozbrojených síl SR, ďalších 14 kusov má postupne prichádzať od marca tohto roka.

Bratislava 25. januára (TASR) - Naďalej platí dohoda s Nemeckom o tom, že tanky Leopard 2A4 prídu na Slovensko. Tieto tanky sú náhradou za bojové vozidlá pechoty darované Ukrajine. Uviedol to dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) po rokovaní vlády.

Jeden kus tanku Leopard je už v užívaní Ozbrojených síl SR, ďalších 14 kusov má postupne prichádzať od marca tohto roka. "Rozumieme potrebe Ukrajiny získať v čo najväčšom počte ťažkú pozemnú techniku a sme pripravení sa rozprávať o okamžitom poskytnutí slovenských tankov T-72, no iba v prípade adekvátnej náhrady," priblížila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Zatiaľ podľa nej k takýmto rokovaniam nedošlo.

Minister priblížil, že tanky prichádzajúce na Slovensko sú z 90. rokov a nejde tak o najnovší model. "Sú veľmi ľahko upgradovateľné, dajú sa zmodernizovať a skvalitniť na ten model, o ktorom teraz hovoríme, že je moderný," poznamenal. Naď dodal, že bude na ďalšej vláde, aby postupne nahradila tanky T-72.

Slovensko si od Nemecka v decembri prevzalo prvý z 15 tankov Leopard 2A4, ktoré sú náhradou za 30 bojových vozidiel pechoty darovaných Ukrajine. Prvý z 15 tankov Leopard si ako kompenzáciu za pomoc Ukrajine koncom minulého roka prevzalo aj Česko.