Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Naď: Novela Správneho súdneho poriadku prispeje ku kvalite konania

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Po schválení novely by Najvyšší správny súd SR mohol mať pri volebných sťažnostiach dlhšiu lehotu na rozhodnutie. Novela túto dobu navrhuje predĺžiť z 30 na 90 dní.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Navrhovaná novela Správneho súdneho poriadku prispeje ku kvalite a rýchlosti súdneho konania. Skonštatoval to predseda Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR Pavol Naď v reakcii, ktorú TASR poskytol hovorca NSS SR Michal Hajtol. O novele budú hlasovať poslanci Národnej rady (NR) SR. Novela okrem iného obsahuje predĺženie lehoty na rozhodnutie o volebných sťažnostiach, upúšťa tiež od povinnosti rozhodovať o žalobe na pojednávaní.

"Považujem za nevyhnutné podotknúť, že v legislatívnom procese v druhom čítaní je prerokúvaná zmena vytvárajúca lepšie procesné podmienky konania pred správnym súdom vo volebných veciach. Zamýšľaná zmena procesného predpisu by v prípade jej schválenia prispela ku kvalite a rýchlosti súdneho konania," poznamenal Naď.

Po schválení novely by Najvyšší správny súd SR mohol mať pri volebných sťažnostiach dlhšiu lehotu na rozhodnutie. Novela túto dobu navrhuje predĺžiť z 30 na 90 dní. Zároveň by mohol odmietnuť žalobu v konaní vo veciach ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy aj vtedy, keď je zrejmé, že by jej nebolo možné vyhovieť. V novele sa tiež upúšťa od povinnosti rozhodovať o žalobe na pojednávaní. Správny súd by tak rozhodol o žalobe spravidla bez pojednávania. To by však mohol nariadiť, ak to považuje za potrebné.

Po publikovaní v Zbierke zákonov by sa mala novela vzťahovať na všetky konania, teda aj tie, ktoré sa začali ešte pred jej prijatím v NR SR.