Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Naď o návrhu ministra financií: Keď sa škrtá, tak vždy v obrane

Na archívnej snímke ministerstva obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Tvrdenia, že SR nebude dávať dve percentá HDP na obranu, ale menej, je podľa ministra falošný obraz.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Keď sa v štáte škrtá, tak vždy v obrane. Je to totiž ľúbivé a ľahko odkomunikovateľné. Počas rokovania vlády to povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Reagoval tak návrh ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) znížiť výdavky SR na zbrojenie, čo by malo štátu ušetriť 200 miliónov eur ročne.

Šéf rezortu obrany tvrdí, že s tým nie je vyrovnaný, avšak za rozumný kompromis v budúcoročnom rozpočte považuje, že výdavky na obranu budú na úrovni 1,8 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). "Ďalej však očakávam postupný nárast k dvom percentám HDP. Tempo bude pomalšie, ako sme chceli, ale nech je adekvátne, že sa približujeme k dvom percentám," vyhlásil Naď. Rozpočet na budúci rok je z hľadiska obrany podľa neho už dohodnutý. Rok 2023 však uzatvorený nie je a budúci rok sa o ňom budú baviť.

Tvrdenia, že SR nebude dávať dve percentá HDP na obranu, ale menej, je podľa ministra falošný obraz. "My sme dve percentá HDP na obranu nikdy nedali," poznamenal. To, že sa musel vo svojom rozpočte "uskromniť", ho neteší. "Nejde o nejaký záväzok voči NATO, ale o reálne potreby v Ozbrojených silách SR, kde sa desiatky rokov neinvestovalo," podotkol Naď.

Pripomenul, že sú to práve vojaci, ktorí pomáhajú počas pandémie ochorenia COVID-19, a v prípade, ak sa migranti z poľsko-bieloruských hraníc presunú na ukrajinsko-slovenské hranice, budú ich strážiť vojaci. Keď je krízový stav, volajú sa podľa ministra na pomoc vojaci, ale keď sa má plánovať na obranu dlhodobo adekvátny rozpočet, vtedy sa podľa jeho slov z obrany berie.