Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Naď: O odovzdaní migov vláda nerozhodla, iba neformálne diskutovala

Na snímke dočasne poverený minister minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) počas rokovania 140. schôdze vlády SR v Bratislave v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Naď tiež potvrdil, že niektoré migy budú v prípade ich poslania na Ukrajinu slúžiť vzhľadom na ich technický stav len na náhradné diely.

Bratislava 15. marca (TASR) - O odovzdaní stíhačiek MiG-29 Ukrajine dočasne poverená vláda zatiaľ nerozhodla. V stredu o téme iba neformálne diskutovala. Po rokovaní o tom informoval dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

"Bod darovanie migov dnes nebol vôbec zaradený na vládu, vôbec sa o tom oficiálne nerokovalo," zdôraznil Naď. "Ešte čakáme nejaké ďalšie vstupy od zahraničných partnerov," dodal s tým, že naďalej prebiehajú medzinárodné rokovania.

Ako načrtol, kabinet oboznámil s ponukou, ktorú dostalo Slovensko a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko hovoril o technických aspektoch.

Všetci zúčastnení ministri sa podľa šéfa rezortu zhodli, akým spôsobom rozhodnúť o odovzdaní stíhačiek. "Z hľadiska právneho máme úplne jasno, ako to ideme urobiť," uviedol.

Naď tiež potvrdil, že niektoré migy budú v prípade ich poslania na Ukrajinu slúžiť vzhľadom na ich technický stav len na náhradné diely. Potvrdil aj zámer odovzdať stíhačky spoločne s Poľskom, naďalej sa o tom rokuje.

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec zopakoval, že je za darovanie stíhačiek Ukrajine legitímnym spôsobom v súlade s ústavou. Upozornil, že ešte prebiehajú rokovania o celej záležitosti. Právnu analýzu, ktorá autorizuje možnosť dočasne poverenej vlády rozhodnúť o darovaní stíhačiek, ešte nemal k dispozícii.

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) si myslí, že poskytnúť migy za podmienok, o ktorých hovorí Naď, je pre Slovensko výhodné.

"Momentálne sme ešte nedostali takú právnu analýzu, podľa ktorej by bolo možné darovať migy v súlade s ústavou," povedala vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Na ďalšom rokovaní vlády by mali rokovať o spôsobe, ktorý bude ústavne súladný. Zopakovala, že stíhačky Slovensku už neposlúžia a mali by sa darovať Ukrajine.

Podľa dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa je k dispozícii právne riešenie v zmysle ústavy a kompetencií dočasne poverenej vlády. "O tomto riešení sme diskutovali, robia sa ďalšie kroky," uviedol po rokovaní kabinetu. Karas si myslí, že o definitívnom riešení bude vláda informovať skôr ako pred budúcotýždňovým zasadnutím.