Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Naď rokoval v Budapešti s maďarským rezortným partnerom

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR Jaroslav Novák

Jaroslav Naď pripomenul, že rokovania sa týkali aj spolupráce Slovenska s Maďarskom v rámci Európskej únie, NATO i v rámci zoskupenia Vyšehradská štvorka (V4).

Budapešť 22. júla (TASR) - Možnosti vzájomnej spolupráce a realizácie spoločných projektov v oblastiach obrannej politiky a zbrojárskeho priemyslu boli hlavnou témou rokovaní ministra obrany SR Jaroslava Naďa so šéfom rezortu obrany Maďarska Tiborom Benkőom, ktoré sa podľa agentúry MTI konali v utorok a v stredu v Budapešti.

Naď pripomenul, že rokovania sa týkali aj spolupráce Slovenska s Maďarskom v rámci Európskej únie, NATO i v rámci zoskupenia Vyšehradská štvorka (V4). Podčiarkol, že jeho návšteva je potvrdením dobrých vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom.

Slovenský minister podotkol, že armáda plnila nenahraditeľnú úlohu aj v ochrane proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Podľa jeho slov bol aj taký týždeň, keď bolo v rámci epidemiologických krokov nasadených až 1500 príslušníkov slovenských ozbrojených síl.

Ministri sa podľa MTI zhodli na tom, že výzvam Európy a sveta možno čeliť iba spoločnými silami, spoločnou vôľou a spoločnou prácou. Deklarovali, že čo najskôr chcú podpísať dvojstrannú medzištátnu dohodu o spoločnom dohľade nad vzdušným priestorom.

Naď avizoval, že do prípravných prác projektu veliteľstva na úrovni divízie, ktoré iniciovalo Maďarsko v záujme zaručenia bezpečnosti strednej Európy, sa chce aktívne zapojiť aj Slovensko.

Benkő oznámil, že Maďarsko aj Slovensko robia výrazné kroky v rozvoji vojenskej sily, v rámci ktorých boli spustené viaceré programy. Rokovali preto aj o možnostiach spoločnej realizácie takýchto programov.

Podľa informácie tlačového odboru Ministerstva obrany SR obaja ministri vyjadrili spokojnosť s úrovňou a frekvenciou spolupráce ozbrojených síl v oblasti cvičení – BRAVE WARRIOR, TOXIC VALLEY, COOPSEC či SLOVAK SHIELD. Ďalším výborným príkladom slovensko-maďarského vojenského partnerstva je projekt TISA, ktorého cieľom je poskytovať pomoc civilnému obyvateľstvu a zúčastňovať sa na znižovaní škôd pri katastrofách v povodí rieky Tisy. "Každý spoločný projekt prispieva k rozvoju dobrých vzťahov medzi susediacimi štátmi, preto sme otvorení aj ďalším možnostiam vojenskej a obrannej spolupráce," povedal minister J. Naď.

Šéfovia rezortov obrany diskutovali aj o možnostiach spolupráce medzi Slovenskom a Maďarskom pri modernizácii a akvizícii. Minister Naď pri tejto príležitosti priblížil maďarskému kolegovi aktuálny postup v rámci modernizačných projektov techniky Ozbrojených síl SR vrátane prioritného procesu obstarávania rádiolokačnej techniky.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach