Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Naď rokoval v Maďarsku so svojimi rezortnými kolegami z krajín V4

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR – Martin Baumann

Priestor dostali tiež otázky medzinárodnej spolupráce a pôsobenie príslušníkov ozbrojených síl krajín V4 v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu.

Budapešť 1. októbra (TASR) – Aj o aktuálnych otázkach v rámci NATO a EÚ rokoval v piatok v Maďarsku minister obrany SR Jaroslav Naď so svojimi rezortnými kolegami z krajín Vyšehradskej štvorky. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Keďže išlo o prvé stretnutie ministrov obrany počas maďarského predsedníctva vo V4, témou rozhovorov boli aj predstavené priority a aktivity Budapešti v oblasti obrany.

„Veríme, že toto predsedníctvo bude úspešné pri implementácii svojich priorít a realizácii aktivít," povedal Naď. Zámerom rezortu obrany je pokračovať v súčasnom smerovaní obrannej spolupráce počas nadchádzajúceho slovenského predsedníctva vo V4 a ďalej rozvíjať spoluprácu v súlade s Akčným plánom V4 v oblasti obrany.

Šéfovia rezortov obrany v rámci rokovaní schválili dokument s názvom „Ministerial Tasking". Jeho podpisom súhlasili s viacerými krokmi smerujúcimi k zintenzívneniu obrannej spolupráce V4 vrátane aktualizácie akčného plánu ešte do konca maďarského predsedníctva, prípravy stretnutia ministrov obrany krajín V4 v rozšírenom formáte o ďalšie krajiny či pravidelných konzultácií v prospech presadzovania spoločných záujmov v rámci EÚ a NATO.

Témou rozhovorov boli aj strategická koncepcia NATO, implementácia iniciatívy NATO 2030 a celková adaptácia Seroatlantickej aliancie. Ministri rokovali i o tzv. strategickom kompase, čiže smerovaní EÚ v oblasti bezpečnosti a obrany.

Priestor dostali tiež otázky medzinárodnej spolupráce a pôsobenie príslušníkov ozbrojených síl krajín V4 v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu. V tejto súvislosti vyjadril slovenský minister obrany podporu návrhu, ktorého cieľom je zriadenie vojenskej poradnej a výcvikovej misie EÚ na pomoc pri profesionálnom vojenskom vzdelávaní na Ukrajine.

"Všetky štyri krajiny (vyšehradského zoskupenia) fungujú vo zväzku Únie i silného spojenectva NATO, pričom žiadna z nich nespochybňuje silu tohto spojenectva. Pritom ale treba mať na zreteli, že sila spojenectva je definovaná celkovou silou národných ozbrojených síl," zdôraznil maďarský minister Tibor Benkő. Podčiarkol, že v obrannej stratégii krajín V4 sa dostala na dôležité miesto príprava na hybridnú a na kybernetickú hrozbu.

Podľa slov námestníka českého ministra obrany Jana Havránka krajiny Vyšehradskej štvorky musia súčasne obstáť v spojeneckom systéme EÚ i NATO. Jeho poľský partner Wojciech Skurkiewicz podotkol, že príprava vojenskej jednotky V4, ktorá musí byť pripravená od roku 2023 na ochranu EÚ, pokračuje dobrým tempom, uviedlo internetové vydanie denníka Magyar Nemzet.