Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Naď: Slovensko chce byť súčasťou Inovačného fondu NATO

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO), foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Súčasťou inovačného balíka je aj technologicko-inovačná sieť DIANA.

Bratislava/Brusel 22. októbra (TASR) - Minister obrany SR Jaroslav Naď v piatok v rámci rokovania ministrov obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) podpísal v mene Slovenskej republiky Deklaráciu o zámere pristúpiť do Inovačného fondu NATO. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany Slovenskej republiky (MO SR) Martina Kovaľ Kakaščíková.

"V NATO chceme vytvoriť podmienky na efektívnu podporu startupov a vedeckých inštitúcií zameraných na vývoj technologicky náročných riešení použiteľných tak v civilnom, ako aj obrannom sektore. Verím, že to môže byť zaujímavá príležitosť aj pre slovenských špecialistov," priblížil minister Naď, ktorý v inovačnom fonde vidí príležitosť aj pre domáce startupy.

Súčasťou inovačného balíka je aj technologicko-inovačná sieť DIANA, ktorá má slúžiť na prepojenie aliančných štruktúr s civilným sektorom a akademickou sférou a podporu výskumu a vývoja inovačných startupov, priblížil slovenský rezort obrany.

Inovačný fond NATO je iniciatíva, ktorá vzišla z júnového summitu aliancie, počas ktorého lídri členských krajín schválili agendu NATO 2030 s ambíciou udržať si technologickú konkurencieschopnosť podporou širšej spolupráce členských krajín aliancie v oblasti technológií a inovácií.

Ministri obrany v rámci piatkového zasadnutia rokovali tiež o možnostiach rozšírenia oblastí spolupráce NATO a EÚ, a to aj v kontexte prípravy strategických dokumentov v oboch organizáciách.

Na okraj zasadnutia sa uskutočnilo tiež stretnutie ministrov obrany členských krajín NATO pôsobiacich v predsunutej vojenskej prítomnosti NATO (EFP) v Lotyšsku, počas ktorého minister Naď informoval partnerov o nasadení slovenských vojakov, spresnilo MO SR.