Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Naď: Slovensko s EÚ rokuje o náhrade za materiál darovaný Ukrajine

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovensko nateraz pomohlo Ukrajine vojenským materiálom v hodnote okolo 62 miliónov eur a poskytlo tiež protiraketový a protilietadlový systém S-300, pripomenula hovorkyňa rezortu obrany.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Slovensko s Európskou úniou (EÚ) intenzívne rokuje o náhrade za vojenský materiál darovaný Ukrajine. Rokovania sa týkajú aj refundácie systému protivzdušnej obrany S-300. Vyplýva to z vyjadrenia ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) na sociálnej sieti.

"Slovensko nateraz pomohlo Ukrajine vojenským materiálom v hodnote okolo 62 miliónov eur a poskytlo tiež protiraketový a protilietadlový systém S-300 v hodnote približne 68 miliónov eur," pripomenula hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková s tým, že diskusia o možnostiach podpory pokračuje.

Doplnila, že vyhodnocovanie žiadostí o refundáciu v rámci Európskej únie prebieha vo viacerých fázach. Konečná výška a termín preplatenia nákladov budú podľa hovorkyne závisieť aj od počtu doručených žiadostí od členských štátov EÚ a výšky ich požiadaviek.