Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Naď: SR je pripravená posilniť spoluprácu s Ukrajinou v oblasti obrany

Na archívnej snímke ministerstva obrany Jaroslav Naď. Foto: TASR - Martin Baumann

Ako príklad partnerstva spomenul minister obrany vedúcu úlohu SR v Zvereneckom fonde NATO pre likvidáciu výbušnej munície a boja s improvizovanými zariadeniami (EOD/C-IED) pre Ukrajinu.

Kyjev 28. mája (TASR) - Slovensko je pripravené zintenzívniť spoluprácu s Ukrajinou v oblasti obrany a bezpečnosti, napríklad v rámci obranného priemyslu, vedy a výskumu či výcviku. V piatok počas oficiálnej návštevy v Kyjeve to uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Som presvedčený, že bilaterálna vojensko-technická spolupráca s Ukrajinou má potenciál ďalšieho rozvoja. Nadviazať pritom môžeme na uplynulé úspešné projekty, napríklad na investíciu Ukrajiny do slovenských odmínovacích komplexov Božena," uviedol minister Naď.

Rezort obrany plánuje okrem významných modernizačných projektov Ozbrojených síl SR realizovať aj projekty v oblasti vedy a výskumu, ktoré môžu podľa Naďa predstavovať efektívny rámec rozvoja bilaterálnej spolupráce.

Ako príklad partnerstva spomenul minister obrany vedúcu úlohu SR v Zvereneckom fonde NATO pre likvidáciu výbušnej munície a boja s improvizovanými zariadeniami (EOD/C-IED) pre Ukrajinu.

"Ide o prejav solidarity, ako aj dôkaz našich spôsobilostí, vďaka ktorým prispievame k budovaniu dôvery a bezpečnosti v regióne," priblížil minister s tým, že projekt sa aktuálne posúva do finálnej fázy a k svojmu úspešnému zavŕšeniu v lete tohto roka.

Šéf rezortu obrany plánuje oficiálne navštíviť Kyjev aj v auguste pri príležitosti osláv 30. výročia nezávislosti Ukrajiny, na ktorých je v rámci vojenskej prehliadky plánovaná aj účasť Ozbrojených síl SR vrátane techniky – lietadla C-27J Spartan či vrtuľníkov UH-60 Black Hawk.

Naď je spolu s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivanom Korčokom súčasťou slovenskej delegácie v Kyjeve, ktorá tam pricestovala v piatok s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom.

Slovenský premiér sa stretol s predsedom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhaľom, ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským i predsedom tamojšieho parlamentu Dmytrom Razumkovom.

Témou rozhovorov boli aj ekonomická spolupráca, pandémia koronavírusu, vzťahy s Ruskom, plynovod Severný prúd 2 (Nord Stream 2) a integračné ambície Kyjeva smerom k NATO a Európskej únii.