Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Naď: Vojenská spolupráca SR a Ukrajiny prechádza výrazným rozvojom

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Šéf slovenského rezortu obrany opätovne deklaroval plnú podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, ako aj jej reformného procesu smerom k euroatlantickým štruktúram.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Vojenské vzťahy Slovenska a Ukrajiny prechádzajú v poslednom období výrazným rozvojom, a to najmä vo vojensko-odbornej rovine. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to zhodnotil po pondelkovom rokovaní s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny Valeriiom Zaluzhnyim, ktorý na Slovensko pricestoval na pozvanie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniela Zmeka.

Minister informoval zástupcu Ukrajiny aj o prebiehajúcich modernizačných projektoch v rámci OS SR a potenciálnych možnostiach spolupráce podnikov obranného priemyslu, priblížila hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

Témou rozhovoru boli aj aktuálne bezpečnostné a obranné výzvy v susedstve Ukrajiny. Šéf slovenského rezortu obrany opätovne deklaroval plnú podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, ako aj jej reformného procesu smerom k euroatlantickým štruktúram. Pripomenul tiež, že Slovenská republika podporila návrh na vytvorenie vojenskej poradnej a výcvikovej misie Európskej únie na Ukrajine, zameranej na posilnenie vzdelávania a výcviku ukrajinských profesionálnych vojakov.