Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Naď: Za systém S-300 sme našli náhradu, ochrana SR je zabezpečená

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR - Martin Baumann

V priebehu budúceho týždňa má doraziť štvrtá batéria systému Patriot, ktorú poskytnú americkí spojenci.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý Slovensko darovalo Ukrajine, nahradí štvrtá batéria systému Patriot. Doraziť má v priebehu budúceho týždňa, poskytnú ju americkí spojenci. Doplní tak dve batérie systému Patriot od Nemcov a jednu od Holanďanov. Všetky batérie postupne rozmiestnia tak, aby pokryli územie Slovenska a budú tu dovtedy, kým to bude potrebné. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Štyri batérie špičkového systému Patriot v najmodernejšej verzii PAC 3 poskytujú neporovnateľne vyšší obranný potenciál ako jeden nemodernizovaný systém S-300 z roku 1987. Ide teda o jednoznačné posilnenie obrany Slovenska," deklaroval Naď na sociálnej sieti. Poukázal na minimálne možnosti servisovania a končiacu technickú životnosť S-300.

Darovanie systému podľa Naďa neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Minister zopakoval, že Ukrajina má plné právo dostávať takúto podporu v zmysle článku 51 Charty OSN, ktorá hovorí o pomoci pri výkone sebaobrany. Hovorí o zodpovednom rozhodnutí, ktorým Slovensko podporuje mier, slobodu a ochranu ľudských práv. Pomocou obranných prvkov, ako je systém S-300, sa podľa Naďa zachránia stovky ľudských životov.