Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Nadácia Integra vysadila v Afrike milión stromov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stromy prinášajú okrem úrody orechov aj zníženie emisií v ovzduší a prispievajú k ozdraveniu klímy.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Nezisková organizácia Nadácia Integra vysadila v Keni a Etiópii v Afrike milión stromov. Pomôže tak zmierňovať následky klimatickej krízy, znižovať ekologický dlh a podporí tiež afrických farmárov. TASR o tom informovala Erika Kremská z nadácie.

„V spolupráci s miestnym partnerom a vďaka podpore SlovakAid sme v Keni a Etiópii zriadili škôlky na pestovanie sadeníc kešu a makadámiových stromov. Sadenice ponúkame farmárom, ktorí sa o nich starajú a dopestujú dospelé stromy,“ uviedla Kremská.

Stromy prinášajú okrem úrody orechov aj zníženie emisií v ovzduší a prispievajú k ozdraveniu klímy. „Sú prevenciou erózie pôdy, poskytujú tieň a udržiavajú vlahu v období sucha. Dokážu tiež absorbovať významné množstvo nadbytočných emisií uhlíka a tým zmenšujú našu ekologickú stopu,“ vysvetlila Kremská. Dodala, že pre farmárov predstavujú významný zdroj príjmu. „Orechy majú pre farmárov väčšiu hodnotu než drevo, ktoré by bolo po vyrúbaní stromov použité ako palivo,“ doplnila.

Nadácia založila sto škôlok, ktorým rozdala 30-tisíc sadeníc. Do ich pestovania zapojila 23-tisíc afrických farmárov. „Vo výsadbe stromov pokračujeme aj naďalej. Milión stromov pohltí toľko emisií uhlíka, koľko vyprodukujú obyvatelia jedného menšieho mesta na Slovensku,“ priblížila Kremská.