Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Nadácia M. Šimečku si pripomenie výročie Nežnej revolúcie festivalom

Ilustračná snímka z novembra 1989 Foto: TASR/Alexander Buzinkay

Piaty ročník festivalu ukazuje, ako sa dajú udalosti nedávnych dejín preniesť do školských lavíc a zároveň, aké miesto v tomto procese má neformálne vzdelávanie a vedecký výskum.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Nadácia Milana Šimečku si v pondelok pripomenie výročie Nežnej revolúcie so školami. Pri tejto príležitosti organizuje festival Remember November, ktorý sa tento rok uskutoční v online priestore. TASR o tom informovala PR manažérka Nadácie Milana Šimečku Kristína Hamárová.

Piaty ročník festivalu ukazuje, ako sa dajú udalosti nedávnych dejín preniesť do školských lavíc a zároveň, aké miesto v tomto procese má neformálne vzdelávanie a vedecký výskum. "Počas celodenného programu sa uskutočnia workshopy so stredoškolákmi zapojenými do projektu Študenti a študentky po stopách totality, či učiteľmi, ktorí o témach spojených s obdobím komunizmu v strednej Európe učia," uviedla Hamárová. Pripravená je aj ukážková hodina Dejiny ako laboratórium, ktorá sa zameriava na bádateľský prístup pri vyučovaní dejepisu.

Pre verejnosť je podvečer pripravená séria rozhovorov. O svojich skúsenostiach s učením o období vlády Komunistickej strany na Slovensku budú rozprávať učitelia Ján a Jana Andrisovci. Pripravená je aj prehliadka študentských filmov. Festival uzavrie rozhovor s Jurajom Šedivým o uchovávaní pamäti, všedných aj nevšedných hrdinoch dejín a pamäťovom portáli PamMap, ktorý sprístupňuje množstvo historických prameňov širokej verejnosti.

"Nadácia Milana Šimečku vznikla aj na základe odkazu novembra 1989. K našim koreňom sa preto chceme symbolicky vracať pravidelne práve v období osláv Dňa boja za slobodu a demokraciu a chceme k tomu viesť aj mladú generáciu. Veríme, že si aj vďaka našim projektom spravia na predošlý režim a novembrové udalosti vlastný názor," uviedla riaditeľka Nadácie Milana Šimečku Nina Galanská. Zároveň nadácia ponúka vyučujúcim možnosti, ako študentov v témach totality vzdelávať a posúvať im relevantné zdroje informácii.