Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Nadácia otvorenej spoločnosti odmieta útoky Smeru-SD

Na archívnej snímke výkonný riaditeľ NOS Ján Orlovský. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Lídrom Smeru-SD výkonný riaditeľ NOS Ján Orlovský pripomenul, že úlohou a ďalších jednotlivcov a organizácií nie je politický boj, ale budovanie živej, kritickej a demokratickej spoločnosti.

Bratislava 8. marca (TASR) - Nadácia otvorenej spoločnosti (NOS) dôrazne odmietla útoky predstaviteľov vládneho Smeru-SD na jednotlivcov a organizácie zastupujúcich občiansku spoločnosť na štvrtkovej tlačovej besede. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ NOS Ján Orlovský.

"Umelé odvádzanie pozornosti verejnosti od vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej a naznačovanie údajných prepojení zástupcov občianskej spoločnosti so zahraničím s cieľom vyvolať tak chaos a zvrhnutie vlády v krajine, považujeme za nezodpovedné a nedôstojné politickej strany, ktorá ovláda kľúčové kontrolné mechanizmy štátu už viac ako desaťročie," uviedol.

Lídrom Smeru-SD pripomenul, že úlohou NOS a ďalších jednotlivcov a organizácií nie je politický boj, ale budovanie živej, kritickej a demokratickej spoločnosti, ktorá dáva priestor pre kultivovaný dialóg o svojich výzvach, problémoch, riešeniach a ďalšom smerovaní. "Jeho súčasťou je aj vyjadrenie otvorenej občianskej nespokojnosti so stavom a dianím v spoločnosti. Odmietame preto akékoľvek náznaky a podozrenia z údajnej prípravy štátneho prevratu a ohrozovania bezpečnostnej situácie na Slovensku,” dodal Orlovský s tým, že ich činnosť sa riadi zákonmi SR. V prípade NOS je to Zákon o nadáciách.

Všetky organizácie občianskeho sektora sú podľa neho zapísané v registroch ministerstva vnútra (MV) a fungujú pod verejnou a inštitucionálnou kontrolou, dostatočnou na to, aby politickí lídri mohli ostať pokojní a venovať sa svojej zodpovednosti nielen pri objasňovaní vraždy mladých ľudí.