Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Nadácia Zastavme korupciu napísala Mazákovi list

Na archívnej snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V databáze súdnej rady, z ktorej sa zostavuje časť výberovej komisie, sa nachádzajú podľa nadácie aj osoby, ktorým hrozí trestné či disciplinárne stíhanie, alebo sú s nimi spojené iné podozrenia.

Bratislava 2. novembra (TASR) – Nadácia Zastavme korupciu pripomína, že medzi osobami, ktoré môžu vyberať nových sudcov, sa nachádzajú aj také, ktorým podľa medializovaných informácií hrozí trestné či disciplinárne stíhanie. Listom sa preto obrátila na predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka s prosbou, aby zabezpečil čo najlepšie zloženie výberových komisií.

Nadácia je znepokojená informáciami medializovanými v súvislosti s akciami Plevel, Vichrica a Búrka. „Tie na jednej strane ďalej prehlbujú naštrbenú dôveru v slovenské súdy, avšak na strane druhej nám dávajú nádej, že pomôžu naštartovať jej očistu. Za kľúčové pri predchádzaní podobným podozreniam nadácia považuje dôsledné a transparentné výberové konania na pozície sudcov," uviedla nadácia v tlačovej správe, ktorú TASR zaslala Lucia Pažicová zo Zastavme korupciu.

„Je dôležité, aby vo výberovom procese uspeli len takí kandidáti, ktorí budú mať jasné hodnotové a morálne nastavenie. Ak to tak má byť, tak aj členovia komisií musia byť osobnosti s nespochybniteľným kreditom, pričom sa tak musia verejnosti aj javiť," uviedla advokátka spolupracujúca s nadáciou Marianna Leontiev.

V databáze súdnej rady, z ktorej sa zostavuje časť výberovej komisie, sa nachádzajú podľa nadácie aj osoby, ktorým hrozí trestné či disciplinárne stíhanie, alebo sú s nimi spojené iné podozrenia.

„Viacero osôb na zozname nepožíva nielen našu dôveru, ale ani dôveru odbornej verejnosti," skonštatovala riaditeľka nadácie Zuzana Petková. Súdnu radu preto požiadali, aby prehodnotila zoznam kandidátov na členov výberových komisií.