Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Nadácia Zastavme korupciu: Nová vláda by mala vymeniť šéfa SIS

Na snímke v popredí riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková počas tlačovej konferencie zástupcov občianskeho sektora k návrhu novely zákona o nadáciách z dielne ministra spravodlivosti Viliama Karasa v Bratislave v pondelok 3. apríla 2023. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vláda odborníkov bez výraznej podpory v parlamente podľa šéfky nadácie Zuzany Petkovej nemá šancu presadiť významnejšie legislatívne zmeny.

Bratislava 15. mája (TASR) – Nová vláda by mala vymeniť šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) a postrážiť novelu Trestného zákona. Pre TASR to uviedli z Nadácie Zastavme korupciu s tým, že pôsobenie predošlej vlády hodnotia z pohľadu boja proti korupcii viac pozitívne ako negatívne.

Vláda odborníkov bez výraznej podpory v parlamente podľa šéfky nadácie Zuzany Petkovej nemá šancu presadiť významnejšie legislatívne zmeny. "Do jej právomocí však patrí výmena šéfa SIS a tu by mala konať," zdôraznila. Viackrát sa podľa nej ukázalo, že SIS neprispievala k odhaľovaniu závažnej trestnej činnosti, ale, naopak, jej vyšetrovanie spochybňovala.

Novela Trestného zákona, ktorá je momentálne v parlamente, podľa nadácie obsahuje viaceré pozitívne zmeny, napríklad v prípade trestov za eurofondové podvody či v oblasti drogovej kriminality. "Novela však poľavuje v trestaní za majetkové trestné činy. V prípade, ak by poslanci presadili pozmeňujúce návrhy, ktoré ešte viac znižujú tresty za korupciu alebo ekonomické trestné činy, nový minister by mal novelu stiahnuť z parlamentu," uviedol Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu.

Nový minister dopravy by sa zase podľa Xénie Makarovej z nadácie mal zaoberať kritikou a prešľapmi vedenia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). "Vedenie diaľničiarov bolo už opakovane prichytené, že nehovorilo o miliardovom mýtnom systéme pravdu," podotkla. NDS podľa nej zlyháva aj pri manažovaní výstavby diaľnic.

Nadácia poukázala na to, že počas pôsobenia predošlej vlády začal fungovať Úrad na ochranu oznamovateľov a začali sa vyšetrovať veľké korupčné kauzy s politickým pozadím. Slovensko sa tiež zlepšilo v rebríčkoch vnímania korupcie. Nadácia však upozornila, že z pôvodne 24 protikorupčných opatrení sa odchádzajúcej vláde nepodarilo presadiť ani polovicu.