Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nadácia Zastavme korupciu: Tisíce študentov promujú s kúpenými prácami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri rozhovoroch s ľuďmi z akademického prostredia zástupcovia nadácie opakovane počuli, že s webmi často spolupracujú doktorandi.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Na Slovensku pôsobí najmenej 22 aktívnych webstránok, ktoré študentom predávajú záverečné práce na kľúč. Práce pre nich píšu aj zamestnanci vysokých škôl. Vyplýva to zo zistení Nadácie Zastavme korupciu, ktorá analyzovala trh so záverečnými prácami. TASR o tom informoval analytik z nadácie Zastavme korupciu Martin Suchý.

"Podľa ľudí z akademickej pôdy je v súčasnosti najťažšie odhaliteľný a najčastejšie využívaný spôsob podvodu ten, že si študent nechá prácu napísať niekým iným," uviedol Suchý. Nadácia našla celkovo aktívnych 22 webstránok, ktoré študentom ponúkajú vypracovanie seminárnych alebo záverečných prác. Firmy na svojich stránkach prezentujú, že pripravujú len podklady. "Keď sme predstierali záujem o ich služby, všetky sa priznali, že nám vypracujú aj kompletnú záverečnú prácu," priblížil analytik.

Nadácia Zastavme korupciu konštatuje, že web zaverecneprace.sk, ktorý má byť najväčším dodávateľom takýchto služieb na slovenskom a českom trhu, má podľa vlastných slov 2000 až 3000 zákazníkov ročne. "V roku 2020 získalo na Slovensku vysokoškolský titul 1. alebo 2. stupňa približne 30.000 ľudí. Ak má len najväčšia z 22 firiem na trhu ročne 2000 až 3000 zákazníkov, ročne môže s kúpenými prácami odpromovať aj desať percent absolventov," konštatujú z nadácie.

Pri rozhovoroch s ľuďmi z akademického prostredia zástupcovia nadácie opakovane počuli, že s webmi často spolupracujú doktorandi. "To, že práce na objednávku píšu aj zamestnanci vysokých škôl, nám potvrdil aj web zaverecneprace.sk, keď pri vybavovaní objednávky vysvetľoval, prečo majú oproti konkurencii vyššie ceny," uviedol Suchý s tým, že im tvrdili, že práce pre tento web píšu len ľudia z akademickej pôdy.

Nadácia tvrdí, že akceptovanie a normalizovanie menších podvodov neskôr vedie k opakovaniu takéhoto konania vo väčšom. "Ak študenti využívajú podvod na dosiahnutie vlastného prospechu v podobe úspešného ukončenia štúdia, pričom takéto konanie ostáva neodhalené a nepotrestané, je pravdepodobné, že keď raz budú zastávať vysoké pozície v štáte, nebudú sa správať inak," vysvetlila riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Nadácia pracuje na návrhu legislatívnej zmeny v tejto oblasti, ktorú predstaví v najbližšej dobe.