Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Nadácia Zastavme korupciu vyzvala vládu na sfunkčnenie Rady PMÚ

logo Zastavme korupciu Foto: www.facebook.com

Nadácia upozornila, že vláda má k dispozícii dvanásť kandidátov, z ktorých má štyri voľné miesta obsadiť.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Vláda by mala čím skôr vybrať štyroch chýbajúcich členov Rady Protimonopolného úradu (PMÚ) a tento odvolací orgán PMÚ tak sfunkčniť. Na rozhodnutie Rady PMÚ momentálne čaká Slovenská pošta, ktorá dostala pokutu vo výške 300.000 eur za neposkytnutie informácií a zahmlievanie. Ďalší prípad, o ktorom rada už pol roka nemôže rozhodnúť, sú pokuty vo výške takmer 1,2 milióna eur, upozornila v pondelok Nadácia Zastavme korupciu.

Odvolací orgán najdôležitejšieho úradu v oblasti ochrany hospodárskej súťaže nefunguje takmer pol roka. "Vláda totiž od septembra nevybrala nových členov. Nadácia Zastavme korupciu preto vyzýva Vládu SR, aby vybrala nových členov a Radu Protimonopolného úradu čím skôr sfunkčnila," uviedla nadácia. Rada má mať sedem členov, pričom na rozhodovanie potrebuje aspoň štyroch. Od 18. novembra minulého roka má však obsadené len tri miesta, a nemôže preto fungovať.

Nadácia upozornila, že vláda má k dispozícii dvanásť kandidátov, z ktorých má štyri voľné miesta obsadiť. Deväť kandidátov dostala ešte v auguste, dva mesiace predtým, ako sa skončilo funkčné obdobie trom členom rady. Jedno miesto v rade sa uvoľnilo v auguste po odvolaní bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru. Na toto miesto predseda úradu navrhol vláde ďalších troch kandidátov.

"Je pre nás nepochopiteľné, že odvolací orgán najdôležitejšieho úradu v oblasti ochrany hospodárskej súťaže necháva vláda pol roka nefunkčný," uviedol Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu, podľa ktorého nadácia na problémovú situáciu Úrad vlády SR upozornila koncom februára. Nijako však nereagoval a menovanie členov Rady PMÚ vláda na svoj program nezaradila. "V tom čase sa však na rokovaní preberal napríklad zoznam vládnych poslancov, ktorí kritizujú vládu," dodal Suchý.