Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Naď:Vstup Švédska a Fínska do NATO by znamenal silnejšiu obranu Európy

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení vo štvrtok oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO.

Bratislava 12. mája (TASR) - Keď reálne dôjde k vstupu Švédska a Fínska do NATO, bude to veľký deň pre silnejšiu obranu a bezpečnosť Európy. Vyhlásil to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

"Mimoriadne ma teší prejavený záujem Švédska a Fínska stať sa súčasťou NATO. Keď sa tak reálne stane, bude to veľký deň pre silnejšiu obranu a bezpečnosť Európy. Treba uznať Putinovi, že jedna vec sa mu naozaj podarila, výrazne posilnil NATO," napísal minister obrany na sociálnej sieti.

Šéfka parlamentného výboru pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (SaS) dodala, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa podaril presný opak toho, čo chcel vojenským útokom docieliť. "Nerozdelil nás, spája nás do ešte stabilnejšieho a väčšieho celku. Teším sa, že Aliancia sa môže potenciálne rozšíriť o silného partnera, Fínov," uviedla pre TASR.

Snahy Fínska a Švédska o vstup do NATO sú podľa člena parlamentného zahraničného výboru Andreja Stančíka (OĽANO) dobrou správou pre celý svet. "Bolo by to posilnenie našej aliancie a myslím si, že Slovensko by ako členská krajina mala ich vstup podporiť," povedal. Verí, že podporu ich vstupu vyjadria aj ostatné členské krajiny NATO. "Putinov ťah považujem za geniálny. Podarilo sa mu presvedčiť dve neutrálne krajiny, aby sa pridali do vojenskej obrannej aliancie," dodal Stančík.

"Ničím nevyprovokovaný a neodôvodnený útok Ruska na Ukrajine tak vystrašil Fínsko, že krajina prejavila záujem o vstup do Aliancie - a čoskoro sa možno pridá i Švédsko," skonštatoval člen zahraničného výboru Tomáš Valášek (nezaradený). Myslí si, že lepšie by bolo, keby Rusko a zvyšok Európy vedeli spolunažívať pokojne. "Až do útoku Ruska na Ukrajinu platilo v Aliancii pravidlo, že každé rozšírenie musí byť sprevádzané prehĺbením vzťahov s Moskvou," uviedol na sociálnej sieti. Neteší ho, že Aliancia je v otvorenom diplomatickom a ekonomickom konflikte s Ruskom. "Našou jedinou správnou reakciou je brániť pravidlá hry v Európe, brániť obete nevyprovokovanej agresie a podporiť všetky krajiny ako Fínsko a Švédsko, ktoré sa usilujú o to isté," doplnil.

Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení vo štvrtok oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO. To znamená, že Fínsko prakticky s určitosťou požiada o vstup do NATO, i keď si to bude vyžadovať ešte niektoré konkrétne kroky. Švédsko má svoje rozhodnutie o prípadnom vstupe do Aliancie oznámiť v najbližších dňoch.