Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Náhradný termín písomných maturít aj Testovania 9 bude budúci týždeň

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Testy v náhradnom termíne majú rovnakú štruktúru a časovú dotáciu ako v riadnom termíne, líšia sa úlohami. Tieto testy sa nezverejňujú.

Bratislava 31. marca (TASR) - Takmer 200 maturantov od 3. do 5. apríla absolvuje písomnú maturitnú skúšku v náhradnom termíne. Od 4. do 5. apríla sa uskutoční aj náhradný termín Testovania 9, ktorý absolvuje viac ako 500 žiakov. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Pre žiakov, ktorí sa z vážnych, najmä zdravotných dôvodov nezúčastnili na Testovaní 9 či na externej časti a písomnej forme internej časti maturitnej skúšky v marcovom riadnom termíne, je určený náhradný termín. Uskutoční sa v školách určených regionálnymi úradmi školskej správy. Zoznamy týchto škôl sú zverejnené na webovej stránke Národného inštitútu vzdelávania a mládeže.

"Náhradný termín externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky absolvuje celkom 194 maturantov zo 124 škôl, z toho siedmi žiaci vykonajú v tomto termíne opravnú maturitnú skúšku," uviedol rezort školstva. Maturitný test zo slovenského jazyka a literatúry bude písať 146 žiakov, spolu 141 žiakov bude písať testy z anglického jazyka, 11 žiakov z ostatných cudzích jazykov, dvaja žiaci z maďarského jazyka a literatúry a 14 žiakov z matematiky.

Na Testovanie 9 v náhradnom termíne je prihlásených 513 žiakov z 278 základných škôl a škôl s osemročným, respektíve päťročným vzdelávacím programom. "Z toho 506 žiakov bude písať test z matematiky, 465 žiakov zo slovenského jazyka a literatúry, 42 žiakov z maďarského jazyka a literatúry a 43 žiakov zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry," spresnilo ministerstvo školstva.

Testy v náhradnom termíne majú rovnakú štruktúru a časovú dotáciu ako v riadnom termíne, líšia sa úlohami. Tieto testy sa nezverejňujú.

Výsledky žiakov z Testovania 9 vrátane žiakov, ktorí sa zúčastnili v náhradnom termíne, v elektronickej podobe získajú základné aj stredné školy (na účely prijímacieho konania) 21. apríla. Výsledkové listiny žiakov budú doručené všetkým školám elektronickou poštou do 12. mája. Výsledky žiakov z externej časti maturitnej skúšky z marcového a aprílového termínu budú pre všetky školy sprístupnené 5. mája elektronickou formou. V papierovej forme budú výsledky školám doručené 9. až 10. mája. Ďalší náhradný termín a opravný termín písomných maturít sa uskutoční od 5. do 8. septembra.