Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Najčastejšou príčinou smrti boli v roku 2020 choroby obehovej sústavy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

U mužov bol počet zomretí na toto ochorenie najvyšší za posledných desať rokov, konštatuje ŠÚ.

Bratislava 26. marca (TASR) - Najčastejšou príčinou smrti na Slovensku boli v minulom roku choroby obehovej sústavy. Na ich následky zomrelo vyše 27.000 ľudí. Druhou najčastejšou príčinou úmrtí boli nádory. Vlani na ne zomrelo približne 14.000 ľudí. Treťou častou príčinou bol nový koronavírus, na ktorý zomrelo 4004 ľudí. Vyplýva to z dát o príčinách smrti na Slovensku v roku 2020, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V porovnaní s päťročným priemerom úmrtí na choroby obehovej sústavy bolo okolo 1600 zomretých ľudí viac. Ide o nárast o šesť percent. U mužov bol počet zomretí na toto ochorenie najvyšší za posledných desať rokov, konštatuje ŠÚ. "Keďže u ľudí v produktívnom veku (od 15 do 64 rokov) došlo k miernemu poklesu úmrtí na túto príčinu, majoritný prírastok počtu zomretých sa teda týkal ľudí v poproduktívnom veku (nad 65 rokov)," približujú štatistici.

Najväčší rast úmrtí na choroby obehovej sústavy sa prejavil v poslednom štvrťroku. "Takmer výhradne sa to prejavilo medzi seniormi vo vekovej skupine 65 až 74-ročných osôb, v ktorej miera rastu presiahla až 30 percent," podotkli. ŠÚ zároveň tvrdí, že choroby obehového systému sú dlhodobo najčastejšou príčinou s výrazne najvyšším podielom na zomieraní v krajine. Tvoria viac ako 40 percent príčin úmrtí.

Vyššia úmrtnosť na nádory sa prejavila iba v skupine seniorov, u ľudí v produktívnom veku zaznamenal ŠÚ pokles. Na nádory zomrelo v minulom roku 14.000 ľudí, čo je v porovnaní s priemerom predchádzajúcich piatich rokov nárast o tri percentá. "Nádory majú takmer 24-percentný podiel na úmrtiach v SR," skonštatovali štatistici.

Ochorenie COVID-19 je v klasifikácii príčin smrti novou kategóriou. Na náraste úmrtí sa podľa štatistov podieľala dominantne. Podiel nového koronavírusu na úmrtiach dosiahol takmer 6,8 percenta. "Nový koronavírus sa stal masívnou príčinou smrti až v rámci druhej vlny pandémie. Viac ako 97 percent úmrtí, ktoré sa pripisujú ochoreniu COVID-19 ako hlavnej príčine, sa udialo v poslednom štvrťroku 2020," povedala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ Zuzana Podmanická.

Z významnejších príčin úmrtí sa vlani v porovnaní s päťročným priemerom najvýraznejšie zvýšil podiel úmrtí na infekčné a parazitárne choroby a tiež na choroby močovej a pohlavnej sústavy (po 16 percent). Štatistici poukazujú, že o 13 percent poklesol počet úmrtí spôsobených vonkajšími príčinami. O dvanásť percent klesli úmrtia zo subjektívnych a objektívnych príznakov a abnormálnych klinických a laboratórnych nálezov. Klesli aj úmrtnosti z chorôb nervového systému či dýchacej sústavy.

Z celkového počtu viac ako 59.000 zomretých ľudí skonalo vlani v nemocnici vyše 31.000, čo je 53 percent, a doma 17.000 osôb (29 percent). "V zariadeniach pre dlhodobo chorých to bolo približne 1500 ľudí (3 percentá)," priblížil ŠÚ.