Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Nájdené mláďatá by sa v žiadnom prípade nemali chytať do rúk

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Malým diviakom, káčatám a zajacom príchod na svet v mrazoch neublíži.

Bratislava 3. marca (TASR) - Nájdené mláďatá by sa v žiadnom prípade nemali chytať do rúk. Je potrebné sa čo najskôr vzdialiť. Mláďatá po kontakte s človekom strácajú svoj prirodzený pach a matka ich následne už nemusí prijať. Upozorňuje na to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Malým diviakom, káčatám a zajacom príchod na svet v mrazoch neublíži. "Samice zajaca poľného, ako aj srny nechávajú svoje mladé odložené a niekoľkokrát za deň sa k nim vracajú. Sú roztomilé, ale nie sú opustené," podotýka Daniel Hrežík z odboru komunikácie MPRV. Dodáva, že mama mláďat je niekde na blízku a prítomnosť človeka jej bráni vrátiť sa späť.

Hrežík poukazuje na mláďatá diviačej zveri, pri ktorých by mali byť ľudia mimoriadne obozretní. "Ich matka (bachyňa) sa vzďaľuje len zriedka a pravdepodobne je niekde veľmi blízko. V záujme ochrániť svoje potomstvo nebude váhať zaútočiť a môže človeku spôsobiť vážne zranenia," približuje. Obozretní by ľudia mali byť aj na prechádzke so psom. Mláďa nedokáže uniknúť ani sa brániť. Agrorezort preto odporúča, aby sa ľudia vyhli miestam, kde je vysoká pravdepodobnosť ich výskytu. Nemali by tiež púšťať svojho psa z dohľadu.