Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Najekologickejšou alternatívou je vianočný stromček v črepníku

Ilustračná foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pri kúpe živého stromčeka je dobré dbať na to, aby ho vypestovali v lesnej škôlke.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Živý vianočný stromček je ekologickejšou alternatívou oproti umelému. Pri kúpe živého stromčeka je dobré dbať na to, aby ho vypestovali v lesnej škôlke. Najekologickejšou alternatívou je stromček v črepníku. Uviedla to enviroorganizácia Greenpeace Slovensko.

Environmentalisti zároveň poukazujú, že ani živý stromček nie je bez chýb. "Farmy vianočných stromčekov môžu vytlačiť prírodné ekosystémy a pri ich pestovaní môžu byť použité pesticídy, ktoré zamorujú pôdu a škodia živočíchom aj ľuďom," poznamenali.

Umelé stromčeky sú často vyrobené z polyvinylchloridu (PVC), ktorý je podľa Greenpeace jedným z najhorších plastov a znečisťuje životné prostredie počas celého životného cyklu. "Stromčeky z PVC sa ťažko recyklujú a často končia na skládkach, kde prispievajú k uvoľňovaniu skleníkových plynov a znečisťujú životné prostredie vylučovaním nebezpečných chemikálií," uvádza organizácia. Dodáva, že väčšina umelých stromčekov sa vyrába v zahraničí, ich skleníková stopa je zvýšená prepravou.

"Ak umelý stromček, tak najlepšie z druhej ruky," poznamenali environmentalisti. Tým, ktorí umelý stromček majú, odporúčajú, aby ho nevyhadzovali, pokiaľ im slúži.

Greenpeace poukazuje aj na iné kreatívne stromčeky vyrobené napríklad z drevených paliet, konárov, kníh, dreveného rebríka, papiera či čečiny vo váze.