Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na nájomné byty pre samosprávy treba podľa ZMOS zdvojnásobiť dotácie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ministerstvo zatiaľ rozpočet na budúcoročné dotácie pre samosprávy nepozná.

Bratislava 15. septembra (TASR) – Štát by mal zvýšiť dotácie pre samosprávy na výstavbu nájomných bytov aspoň dvojnásobne. Tvrdí to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), podľa ktorého 20 miliónov eur ročne vyčlenených na tento účel zďaleka nepokrýva dopyt po tomto druhu bývania.

ZMOS víta zámer vlády podporiť obce v okresoch s vysokou nezamestnanosťou tým, že na obstaranie nájomných bytov pre sociálne slabších budú môcť získať o 10 % vyšší príspevok. Jeho výkonný podpredseda Milan Muška poukázal na to, že Slovensko je v porovnaní s Európou na chvoste, keď len 3 % ľudí bývajú v nájomných bytoch.

"Pritom potreba nájomných bytov so sociálnym charakterom je evidentná. Mestá a obce, najmä mestá, evidujú množstvo žiadostí na pridelenie nájomného bytu, ktorý by mal sociálny charakter," povedal Muška pre TASR.

Samotná výstavba je podľa neho špeciálne v zaostávajúcich regiónoch veľmi potrebná, pretože na seba viaže zamestnanosť a zapoja sa do nej predovšetkým miestne firmy a obyvatelia. Synergickým efektom sa zároveň zvýši obrat aj v iných priemyselných odvetviach. Nové bývanie treba zariadiť nábytkom či textilom.

Sumu 20 miliónov eur, ktorá bola určená na rezortné dotácie v minulom aj tomto roku, považuje ZMOS za nedostatočnú. Každoročne by bolo podľa združenia potrebných 35 až 40 miliónov eur. "V tomto roku je deficit podľa našich prepočtov asi 17 miliónov eur, ktoré by bolo treba doplniť do kapitoly ministerstva výstavby, aby mohli byť po naplnení dotačných titulov spustené mechanizmy Štátneho fondu rozvoja bývania," uviedol Muška s tým, že takto zostáva neschválená asi stovka žiadostí.

Ako upozornil, práve málo peňazí na nenávratné príspevky limituje možnosti štátneho fondu s dostatkom financií, ktorý samosprávam požičiava zvyšnú časť prostriedkov za výhodných podmienok. Úrok vo výške 1 %, ktorý je podľa Mušku stále lepší ako 1,6 až 1,7 % v komerčnej oblasti, má pre obce a mestá v najmenej rozvinutých okresoch klesnúť na nulu.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja zatiaľ rozpočet na budúcoročné dotácie pre samosprávy nepozná. "Samozrejme, ako každý iný rezort, vieme si po každoročných rokovaniach o štátnom rozpočte predstaviť viac finančných prostriedkov na realizáciu našich úloh. Robíme všetky kroky pre to, aby sme po prijatí nového štátneho rozpočtu mohli pokryť čo najvyšší počet žiadostí," reagoval jeho hovorca Martin Kóňa.

"Treba využiť obdobie, keď je zo strany samospráv potenciál, záujem aj ochota ísť do takýchto projektov, lebo ono to nie je také jednoduché. Treba to pripraviť, treba mať územie, a tak ďalej. Teraz sme v tej dobrej perióde, keď je záujem a keď sa veci rozbehli, tak to treba využiť. A určite to pomôže aj slovenskej ekonomike," uzavrel Muška.