Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Najprínosnejšie zelené projekty roka 2021 získali enviroocenenie Atlas

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Juraj Smatana. Foto: TASR - Martin Baumann

V kategórii biodiverzita cenu získal tím Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny. V kategórii životné prostredie bolo ocenené Dobrovoľnícke centrum Košického kraja.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Osem najprínosnejších zelených projektov roka 2021 získalo enviroocenenie Atlas. Podľa štátneho tajomníka envirorezortu Juraja Smatanu výsledky reálne prispievajú ku skvalitneniu životného prostredia obyvateľov. TASR o tom informovala Nadácia VÚB, ktorá cenu udeľuje.

Na udeľovaní cien sa osobne zúčastnil aj britský tvorca prírodopisných dokumentov Nigel Marven. "Divoká príroda Slovenska je skutočne jedinečná. Vo Veľkej Británii sme od čias priemyselnej revolúcie stratili 46 percent biodiverzity, vo vašej krajine ostáva zachovaných približne 80 percent. Ešte stále je čas toto bohatstvo ochrániť," uviedol Marven.

V kategórii biodiverzita cenu získal tím Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny. V kategórii životné prostredie bolo ocenené Dobrovoľnícke centrum Košického kraja. Ocenenie v kategórii osveta dostala Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Víťazom v kategórii eko-startupy sa stal projekt Euro-Royal Gremi s. r. o. z Novej Bane.

Cenu Atlas v kategórii zelená ekonomika získala spoločnosť e-Dome a. s. Najlepší projekt miestnej samosprávy predložila obec Lenartov v okrese Bardejov. V kategórii hrdinovia, ktorá je novinkou s cieľom vyzdvihnúť životný príbeh, sa stal Rudolf Pado, predseda občianskeho združenia (OZ) Tatry.