Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Najprísnejšie pravidlá platia v čiernych a bordových okresoch

Na archívnej snímke cestujúca s respirátorom. Foto: TASR - Milan Kapusta

V interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov je povinné mať na nose aj ústach respirátor, pripomína ÚVZ.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Od pondelka (8. 11.) sa opäť sprísňujú opatrenia podľa farby okresu. Prísnejšie podmienky sa vzťahujú aj na nosenie rúšok, tie najstriktnejšie platia v bordových a čiernych okresoch. Pripomenula to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

V oranžových okresoch je prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom, rúškom, šálom alebo šatkou povinné v interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov. Povinné je aj na hromadných podujatiach, a to aj v exteriéri.

V červených okresoch je v interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov povinný respirátor. V exteriéri platí povinné prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom, rúškom, šálom alebo šatkou na hromadných podujatiach.

V bordových a čiernych okresoch sú pravidlá najprísnejšie. "V interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov je povinné mať na nose aj ústach respirátor. V exteriéri platí povinné prekrytie horných dýchacích ciest, a to buď rúškom, respirátorom, šálom alebo šatkou, ak ste od cudzích osôb menej ako dva metre," pripomenula Račková.

Od pondelka (8. 11.) budú v oranžovej farbe dva okresy, v červenej sedem. Celkovo 34 okresov bude v bordovej farbe, v čiernej ich bude 36.