Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Najsilnejšími alergénmi tohto týždňa sú palina a invázna ambrózia

Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia), foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Najvyššie denné koncentrácie peľu ambrózie zaznamenala monitorovacia stanica v Bratislave.

Banská Bystrica 11. augusta (TASR) – Najsilnejšími alergénmi tohto týždňa sú palina a invázna ambrózia. Dominantné zastúpenie v ovzduší si udržiava peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Pripomenula, že peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa bude vyskytovať v ovzduší už len v nižších koncentráciách až do neskorej jesene. "Okrem uvedených druhov očakávame v ovzduší aj peľ chmeľu, skorocelu, štiavu a mrlíka," spomenula s tým, že peľová sezóna paliny sa naplno rozbehla na strednom, severnom a východnom Slovensku. Dodala, že stúpajúce denné hladiny inváznej ambrózie očakáva RÚVZ aj v ostatných častiach Slovenska.

V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Sprevádzal ho peľ významných alergénov paliny, ambrózie a tráv z čeľade lipnicovitých. Stúpli denné hladiny peľu paliny a pozvoľna pribúda peľ ambrózie.

Lafférsová priblížila, že najvyššie koncentrácie peľu paliny zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici. Ostatné stanice zaznamenali jej peľ v nízkych denných koncentráciách. Najvyššie denné koncentrácie peľu ambrózie zaznamenala monitorovacia stanica v Bratislave. "Peľová sezóna ambrózie sa pomaly rozbieha v teplejších oblastiach Slovenska," zdôraznila. Doplnila, že palina a ambrózia budú najsilnejšie a najvýznamnejšie alergény aj najbližších týždňov.