Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Gröhling: Prv treba peniaze pre učiteľov, potom na voľnočasové poukazy

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR - Jakub Kotian

Upozorňuje tiež, že od septembra výrazne narastie počet žiakov na školách pre vyšší populačný ročník.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) by najskôr zabezpečil peniaze na dôstojné platy učiteľov až potom na voľnočasové poukazy pre deti na kultúru, vzdelávanie či šport za 500 miliónov eur. Poukázal na to v reakcii na plánované opatrenia proti zdražovaniu.

"Od minulého roka opakovane žiadame rezort financií o financie na zvýšenie platov učiteľov. Dôvodov, prečo zvýšenie platov v školstve treba, je množstvo," uviedol Gröhling na sociálnej sieti.

Upozorňuje tiež, že od septembra od septembra výrazne narastie počet žiakov na školách pre vyšší populačný ročník. Škola musí podľa ministra na každého žiaka navyše dostať financie, aby vedela zabezpečiť jeho vzdelávanie. Sú to financie na vybavenie školy, pomôcky a na učiteľov. "Tieto peniaze v rozpočte nemáme. Ak ich nedostaneme, školy budú učiť viac žiakov za rovnakú sumu peňazí, čo je nemožné," poznamenal.

Pomoc pre rodiny s deťmi sa od júla tohto roka a od roku 2023 zvýši. Oznámil to vo štvrtok minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) pri predstavení vládnych opatrení proti zdražovaniu. Jednou z položiek pomoci sú služby deťom, teda tzv. voľnočasové aktivity. Dnes takýto príspevok do rodiny nie je. Od nového roka bude vo výške 60 eur.