Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Najväčšia pacientska konferencia sa venovala bezpečnosti liečby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Konferenciu otvorila téma dezinformácií, ktorých počet sa s príchodom nového koronavírusu zvýšil.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Najväčšia pacientska konferencia sa tento rok venovala téme bezpečnosti liečby pacienta. "Tento rok mal byť rokom spustenia veľkých a dlhoočakávaných zmien. Namiesto napĺňania programového vyhlásenia vlády, ktoré sa javilo veľmi propacientsky, napokon zdravotníctvo bojuje s dôsledkami koronakrízy, najmä s obmedzenou zdravotnou starostlivosťou a krízovým stavom vo viacerých nemocniciach," hodnotí prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová.

Konferenciu otvorila téma dezinformácií, ktorých počet sa s príchodom nového koronavírusu zvýšil. Štúdia z Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR ukázala, že s dezinformáciami o zdraví sa stretáva každý deň takmer 40 percent lekárov. "Dôsledkom je nielen argumentácia pacienta nepresnými informáciami či naštrbená dôvera voči lekárovi, ale tiež úplne odmietnutie liečby," upozornil štátny tajomník MZ SR Peter Stachura.

Podľa odborníkov priniesla situácia, čo sa týka nového koronavírusu, aj pozitíva. Uplynulé mesiace primäli odborníkov nanovo prehodnotiť prístup v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Ukázali tiež, že telemedicína má na Slovensku využitie aj napriek tomu, že ju súčasná legislatíva nešpecifikuje. "Už dnes poskytujú lekári svojim pacientom telefonické či videokonzultácie, predpisujú elektronické recepty, využívajú objednávkové systémy pre lepší manažment pacientov v ambulancii. Možností, ako pomôcť pacientom a zároveň odbremeniť preťažených lekárov, však ponúka telemedicína omnoho viac," vysvetľuje Peter Marko zo Združenia všeobecných lekárov (ZVLD) SR.

V rámci najväčšej pacientskej konferencie sa odborníci venovali aj témam ako dostupnosť liekov, bezpečnosť farmakoterapie, ale aj rokmi diskutovaná problematika poskytovania dlhodobej starostlivosti. Odborníci upozornili aj na to, že na Slovensku prakticky úplne chýba manažment následnej starostlivosti po prepustení z nemocnice. "Na Slovensku máme len symbolický počet domovov ošetrovateľskej starostlivosti, ktorých je približne 14. V zahraničí je pritom štandardom, mať ich tisícky," vysvetľuje riaditeľka ošetrovateľského domu v Humennom Zuzana Fábianová.

Pacientsku konferenciu ukončilo oceňovanie lekárov a sestier za ich prínos pre pacientov. Ocenenie "Môj lekár" a "Moja sestra" symbolicky prevzalo dvadsať zdravotníkov. Špeciálnu cenu verejnosti si odniesli Vladimír Krčméry a Marianna Hrehová.