Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

V rámci triedenia kovov robia podľa nej Slovákom problémy obaly zo sprejov, dezodorantov, alobal či obaly z paštét.

Bratislava 14. júna (TASR) - Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast, napriek tomu ho mnoho ľudí nevie triediť. Vyplýva to z prieskumu Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak. OZV Envi-Pak v tejto súvislosti vyzvala na zodpovednejšie triedenie.

Z prieskumu, ktorý sa realizoval na vzorke 1000 respondentov v apríli, vyplynulo, že väčšina respondentov odpad triedi, no niektoré obaly lepšie a iné horšie. "Z plastového odpadu najviac ľudí triedi nezálohované nápojové obaly a najmenej obaly z liekov," skonštatovala.

V rámci triedenia kovov robia podľa nej Slovákom problémy obaly zo sprejov, dezodorantov, alobal či obaly z paštét. "Viac ako polovica ľudí tieto obaly stále netriedi a bežne končia v zmesovom odpade," ozrejmila organizácia s tým, že chce verejnosť naučiť, ako správne triediť.

OZV Envi-Pak zároveň zdôraznila, že s triedením je potrebné pokračovať aj po zavedení zálohovania vratných recyklovateľných obalov. "Skúsenosti zo zahraničia naznačujú, že po zavedení zálohovania klesla snaha triediť ostatný odpad v domácnostiach. Našou novou kampaňou by sme chceli ľudí povzbudiť, aby na triedenie nezanevreli, skôr naopak, robili tak ešte dôslednejšie," dodala generálna riaditeľka organizácie Hana Nováková.