Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Najviac prípadov COVID-19 za utorok bolo v okresoch Bratislava a Nitra

Ilustračná snímka. Foto: TAR - Erika Ďurčová

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave priblížil, že prípady ochorenia COVID-19 sa vyskytli vo všetkých okresoch Bratislavského kraja.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Najviac prípadov ochorenia COVID-19 bolo za utorok (15. 9.) v okresoch Bratislava a Nitra. Regionálne úrady verejného zdravotníctva zaznamenali 92 potvrdených prípadov COVID-19 z 3235 vykonaných laboratórnych vyšetrení. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave priblížil, že prípady ochorenia COVID-19 sa vyskytli vo všetkých okresoch Bratislavského kraja. Medzi pozitívnymi osobami sú importy zo zahraničia, ale najmä kontakty už pozitívnych osôb. Hygienici v Bratislave zaznamenali aj sporadický výskyt prípadov, ktoré nemali vzájomnú epidemiologickú súvislosť.

RÚVZ v Nitre uviedol, že zväčša ide o aktívne dohľadané kontakty zo známych ohnísk nákazy, vyskytli sa aj importy zo zahraničia. V súčasnosti sa pri niektorých prípadoch uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie.

V územnej pôsobnosti ostatných regionálnych úradov ide rovnako o aktívne dohľadané kontakty zo starších, monitorovaných ohnísk nákazy či importované prípady zo zahraničia.

ÚVZ SR dodal, že ochorenie bolo potvrdené aj u osôb s klinickými príznakmi, sporadicky sa vyskytlo aj u ľudí, ktorí nemali súvis so známymi ohniskami nákazy. Aj tu sa v niektorých prípadoch ešte uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva zabezpečujú v oblastiach s výskytom COVID-19 všetky potrebné protiepidemické opatrenia.

Bratislavský kraj eviduje za utorok 22 nových prípadov COVID-19


V Bratislavskom kraji evidujú hygienici za utorok (15. 9.) 22 nových pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19. Ide o 12 žien a desať mužov. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) hlavného mesta Bratislavy.

Prípady sa vyskytli vo všetkých okresoch Bratislavského kraja. Medzi pozitívnymi osobami sú importy zo zahraničia, z Ukrajiny a Srbska, ale najmä kontakty už pozitívnych osôb.

Nový koronavírus sa potvrdil aj v školských zariadeniach. Do piatka (18. 9.) je prerušený výchovno-vzdelávací proces v jednej triede na Gymnáziu Ladislava Novomeského v Bratislave. Ochorenie COVID-19 sa objavilo u pedagogického pracovníka. Do 21. septembra je prerušený výchovno-vzdelávací proces v jednej triede na Gymnáziu na Bilíkovej ulici v Bratislave, kde sa u žiaka navštevujúceho toto školské zariadenie potvrdilo ochorenie COVID-19.

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová v stredu uviedla, že rezort v tejto téme intenzívne komunikuje a je o aktuálnom stave v bratislavskom regióne informovaný. "Konzultujeme aj na lokálnej úrovni. Treba povedať, že každý región z hľadiska epidemiologickej situácie sa líši, preto musia byť prirodzene niekde opatrenia prísnejšie, niekde menej prísne," dodala Eliášová.

Na otázku, či MZ SR zmení opatrenia pre Bratislavu, Eliášová povedala, že budú čakať na rozhodnutie bratislavského RÚVZ, ktoré aktuálne prehodnocuje epidemiologickú situáciu.

Situácia s novým koronavírusom je v Sninskom okrese pod kontrolou



Zvýšený výskyt ochorenia COVID-19 medzi obyvateľmi Sninského okresu hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Humennom predpokladali. "Čakali sme, že nám to 'vybehne'," povedala pre TASR regionálna hygienička Lenka Lesňáková s tým, že na dohľadávaní ďalších kontaktov pozitívne testovaných osôb pracovníci RÚVZ naďalej pracujú.

"Základ máme, ďalšie kontakty dohľadávame. Zistené kontakty už však vedia, že majú zostať v izolácii, že budú testované," doplnila. Pacienti s potvrdeným ochorením COVID-19 sa majú nachádzať v meste Snina a obciach Dlhé nad Cirochou a Kolonica. "Väčšinou tie prípady spolu súvisia," dodala. Pôvod nákazy hygienici s istotou určiť nedokážu, predpokladajú však jej import.

Podľa Lesňákovej je aktuálne v okrese Snina spolu 22 pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus, zdravotný stav dvoch z nich si má vyžadovať hospitalizáciu.

V okrese Humenné mali hygienici dosiaľ hlásených 24 prípadov, aktívne sú v súčasnosti štyri. Sedem pozitívne testovaných osôb evidovali humenskí hygienici od začiatku pandémie v okrese Medzilaborce, kde sa má aktuálne nachádzať jeden prípad. "Je to človek, ktorý sa tu iba izoloval, z iného okresu," uzavrela Lesňáková.