Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Najviac starostov a primátorov majú na kandidátkach KDH a Most-Híd

Na archívnej snímke predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina. Foto: TASR/Miroslava Siváková

Vyše 20 starostov a primátorov má na svojej kandidátke SNS i koalícia Maďarská komunitná spolupatričnosť, presne 20 Smer-SD, ktorý má spolu s KDH aj najviac (5) kandidujúcich primátorov.

Bratislava 9. januára (TASR) – Hoci medzi 25 kandidujúcimi politickými subjektmi sú aj Starostovia a nezávislí kandidáti, najväčší počet šéfov obecných a mestských samospráv, ktorí sa uchádzajú o mandát zákonodarcu, možno nájsť na kandidátnych listinách iných strán a hnutí. Vyplýva to z oficiálnych zoznamov uchádzačov.

Najväčšie zastúpenie starostov a primátorov majú na svojej kandidátke strany KDH a Most-Híd, šéfovia miestnej územnej samosprávy tvoria v 150-členných zoznamoch vyše pätinu uchádzačov o poslanecký mandát.

Vyše 20 starostov a primátorov má na svojej kandidátke Slovenská národná strana (SNS) i koalícia Maďarská komunitná spolupatričnosť, presne 20 Smer-SD, ktorý má spolu s KDH aj najviac (5) kandidujúcich primátorov. Viac ako desať starostov a primátorov sa bude uchádzať o hlasy voličov v parlamentných voľbách aj medzi kandidátmi Dobrej voľby, takmer desať je ich na kandidátnej listine OĽaNO.

Na kandidátkach Za ľudí i spomínaného zoskupenia Starostovia a nezávislí kandidáti je šesť primátorov či starostov, Sme rodina a ĽSNS nominovali po piatich.

Po troch kandidátoch majú na svojej kandidátke aj strany Vlasť a SaS.

Dvoch starostov (z obcí Dobrá Niva a Matysová) majú na kandidátke Socialisti.sk.

Jedného kandidáta z primátorov a starostov (primátorku Prievidze) má na kandidátke koalícia PS-Spolu, rovnako tak Demokratická strana (starostka obce Mlynky) Solidarita – Hnutie pracujúcej chudoby (starosta obce Kordíky) či Hlas pravice (starosta obce Drienovská Nová Ves).

Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák pripomenul, že v predchádzajúcich parlamentných voľbách (2016) mal zo súčasných strán v NR SR najvyšší počet kandidujúcich primátorov a starostov Most Híd (34). Podľa zdrojov ZMOS sa v porovnaní s rokom 2016 zvýšil počet kandidujúcich primátorov/starostov pri Smere-SD (z deviatich na 20), OľaNO (z troch na deväť), Sme rodina (z jedného na päť) i ĽSNS (z 0 na päť), taktiež aj SaS (z jedného na troch).