Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Najviac z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila prezidentka

Na snímke zľava predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina), prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas spoločného stretnutia ku koaličnej kríze v Prezidenstkom paláci v Bratislave 31. augusta 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka iné príjmy ako z výkonu verejnej funkcie neuviedla. Priznala však rekreačnú chatu, rodinný dom či ornú pôdu v Pezinku.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila minulý rok najviac prezidentka SR Zuzana Čaputová. Z výkonu verejnej funkcie mala príjem 147.989 eur. Po nej nasleduje premiér Eduard Heger (OĽANO) s príjmami 65.832 eur. Posledný je šéf Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) s príjmom 42.900 eur. Vyplýva to z majetkových priznaní verejných funkcionárov, ktoré zverejnili na webe parlamentu.

Prezidentka iné príjmy ako z výkonu verejnej funkcie neuviedla. Priznala však rekreačnú chatu, rodinný dom či ornú pôdu v Pezinku. Medzi hnuteľným majetkom uviedla auto aj úspory. Spomenula aj hypotekárny úver. Dary podľa priznania neprijala žiadne.

Premiér rovnako neuviedol iný príjem. Priznal viaceré nehnuteľnosti a podiely na nich, napríklad byt v Dúbravke či ornú pôdu v Jablonci. Rovnako uviedol podiely v s.r.o. a hypotéku.

Kollár priznal viacero nehnuteľností, napríklad dom na thajskom Koh Samui, stavbu v Dubaji, chatu v rakúskom Bergu, byt v Španielsku či dom so záhradou v bratislavskom Starom Meste. Medzi hnuteľným majetkom priznal umelecké diela, zbierku hodiniek a šperkov, uviedol aj peniaze a vklady v bankách, ochranné známky i cenné papiere. Vlastní tiež akcie v akciových spoločnostiach, obchodné podiely v s.r.o. či autorské práva. V položke "existencia záväzkov" vypísal finančné ručenia a záruky aj úvery.