Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Najvyšší kontrolný úrad postúpil polícii prvý tohtoročný prípad

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v Bratislave 10. júla 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Minuloročných päť trestných oznámení sa týkalo prevažne podozrenia z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Bratislava 19. februára (TASR) - Výsledky kontroly nehospodárneho a netransparentného konania v Hornošarišskom osvetovom stredisku odstúpi Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR orgánom činným v trestnom konaní. Ide o prvý tohtoročný prípad, ktorý kontrolóri posunuli polícii. Vlani upozornili celkovo na päť prípadov možného porušenia povinností pri správe cudzieho majetku. TASR o tom informoval hovorca NKÚ Marek Papajčík.

Kontrolný úrad nemá sankčné právomoci, preto prípady závažného porušovania legislatívy rieši v spolupráci s políciou. V prípade potreby spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní už v priebehu kontroly, s cieľom zlepšiť správu vecí verejných a chrániť tak verejné financie a majetok.

Štátne i verejné inštitúcie sú povinné spolupracovať a zdieľať informácie, ktoré pomôžu lepšie spravovať veci verejné, prispejú k efektívnejšiemu a hospodárnejšiemu nakladaniu s verejnými financiami i majetkom,“ hovorí predseda NKÚ Karol Mitrík. Za kľúčových partnerov považuje Generálnu prokuratúru SR a Policajný zbor, s ktorými má úrad už do roku 2015 memorandum o spolupráci. Celkovo spolupracuje úrad v s 28 partnermi.

Minuloročných päť trestných oznámení sa týkalo prevažne podozrenia z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. V ďalších 12 netrestných podaniach NKÚ upozornil príslušné prokuratúry najčastejšie na nesúlad všeobecne záväzného nariadenia prijatého obcou, respektíve mestom s platným zákonom.

"Trestné podania za minulý rok súviseli s protipožiarnym systémom štátnych lesov či elektronickými službami katastra nehnuteľností. Dve trestné podania sa týkali bratislavskej samosprávy – nezákonných skresľovaní účtovných závierok hlavného mesta a tiež porušenia povinností pri správe majetku v mestskej organizácii GIB pri rekonštrukcii Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Polícii boli odstúpené aj zistenia z kontroly v Jadrovej elektrárni Mochovce," menoval hovorca.

Predseda NKÚ v rámci ročného hodnotenia vzájomnej spolupráce upozornil nové vedenie generálnej prokuratúry na možnú nečinnosť prokurátorov voči podaniam zo strany obecných kontrolórov či poslancov miestnych zastupiteľstiev. „Prokurátor nezačne konať priamo na základe podania kontrolóra samosprávy, ktorým poukazuje na možné korupčné správanie starostu alebo porušenie povinností pri správe majetku zo strany zamestnanca úradu, ale zistenia kontrolóra obce pošle na preverenie NKÚ," poukázal Mitrík. Zdôraznil, že samosprávny poslanec či kontrolór, ktorý identifikoval možné porušenie zákona zo strany starostu či zamestnanca obce, má povinnosť obrátiť sa na príslušnú prokuratúru.