Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Najvyšší správny súd rozhodol za prvý rok vo vyše 1700 veciach

Na snímke vchod budovy Najvyššieho správneho súdu SR na Trenčianskej ulici v Bratislave 2. júna 2022. Foto: TASR - Pavol Zachar

Okrem správneho súdnictva má NSS SR na starosti aj disciplinárnu agendu. Od februára rozhodol podľa hovorcu vo vyše 80 disciplinárnych veciach.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Najvyšší správny súd (NSS) SR rozhodol za prvý rok svojej činnosti vo vyše 1700 veciach. Z toho v kasačnej agende vydal viac ako 1600 rozhodnutí a uznesení. TASR o tom pri príležitosti prvého roka fungovania NSS SR informoval jeho hovorca Michal Hajtol.

Okrem správneho súdnictva má NSS SR na starosti aj disciplinárnu agendu. Od februára rozhodol podľa hovorcu vo vyše 80 disciplinárnych veciach.

"NSS SR má v súčasnosti 18 senátov, v rámci ktorých rozhoduje 21 sudkýň a sudcov," priblížil Hajtol s tým, že v disciplinárnej agende tvorí senáty okrem sudcov NSS SR aj 69 prísediacich. "Tých do päťčlenných disciplinárnych senátov začiatkom roka nominovali stavovské organizácie niektorých právnických profesií," podotkol.

NSS SR začal svoju činnosť vykonávať na začiatku augusta 2021. Hierarchicky má postavenie ako Najvyšší súd SR. Okrem správneho súdnictva a disciplinárok sudcov, prokurátorov, exekútorov a notárov má za úlohu rozhodovať aj o volebných sťažnostiach.