Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Najvyšší správny súd zrušil pojednávanie o odobratí previerky Bonulu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Odročil ho na neurčito. Senát zároveň podá prejudiciálne otázky Súdnemu dvoru Európskej únie (EÚ).

Bratislava 28. februára (TASR) - Najvyšší správny súd (NSS) SR zrušil stredajšie (1. 3.) pojednávanie, na ktorom sa mal zaoberať správnou žalobou, podanou spoločnosťou Bonul v súvislosti s rozhodnutím o odobratí bezpečnostnej previerky. Odročil ho na neurčito. Senát zároveň podá prejudiciálne otázky Súdnemu dvoru Európskej únie (EÚ). TASR o tom informoval hovorca NSS Michal Hajtol.

"NSS SR predkladá Súdnemu dvoru EÚ prejudiciálne otázky, tykajúce sa výkladu článku 47 (Právo na účinný prostriedok nápravy a na spravodlivý proces) a článku 51 (Rozsah pôsobnosti) Charty základných práv Európskej únie. Podstatou týchto otázok je jednak rozsah aplikácie Charty, ako aj záruk v súdnom konaní, v ktorom sa preskúmavajú rozhodnutia Výboru Národnej rady SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a rozhodnutia NBÚ," priblížil predseda senátu Michal Novotný.

Nový termín pojednávania bude môcť senát NSS určiť až po obdržaní odpovede zo Súdneho dvora. Návrh na prejudiciálne konania podal NSS súd hneď, ako bolo zrejmé, že rozhodnutie Súdneho dvora je nevyhnutné pre vydanie rozhodnutia vnútroštátneho súdu. "Súd tak urobil zároveň bezprostredne po tom, ako bolo možné dostatočne podrobne vymedziť právny a skutkový rámec veci a právne otázky, ktoré kladie," povedal Hajtol.

NBÚ rozhodol o odobraní bezpečnostnej previerky Bonulu ešte v roku 2020. Parlamentný výbor na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ odvolanie Bonulu proti tomuto rozhodnutiu zamietol. Spoločnosť reagovala podaním správnej žaloby.

Podnet na preverenie podala v januári 2020 Nadácia Zastavme korupciu. Poukázala vtedy na to, že podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností by nemal mať previerku ten, kto je v kontakte so "závadovými osobami", alebo je sám z niečoho podozrivý.

Upozornila na prepojenie syna majiteľa Bonulu Norberta B. stíhaného v kauze Dobytkár s Marianom K. obžalovaným v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Spoločnosť reagovala, že rozhodnutie NBÚ o odobratí bezpečnostnej previerky považuje za nezákonné, vydané na politickú objednávku.