Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd bude rozhodovať o odvolaniach v kauze vraždy Kuciaka

Spomienka na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú na Radničnom námestí v Pezinku 2. marca 2018, foto z archívu. Foto: TASR/Michal Svítok

Medzi verejnosťou by sa na utorkovom verejnom zasadnutí mal nachádzať aj šéf NS SR Ján Šikuta.

Bratislava 13. júna (TASR) – O odvolaniach v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej má v utorok 15. júna od 9.00 h rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR. Riešiť má odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj odvolanie obžalovaného Tomáša Sz.

O odvolaniach má rozhodovať senát 2T v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová a Ivetta Macejková, pričom prvý menovaný bude senátu predsedať. Stály člen senátu Martin Piovartsy bol z rozhodovania vo veci, na základe oznámenia svojej zaujatosti, vylúčený. Nahradila ho Macejková. Medzi verejnosťou by sa na utorkovom verejnom zasadnutí mal nachádzať aj šéf NS SR Ján Šikuta.

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) oslobodil na začiatku septembra 2020 spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Zároveň ho súd uznal za vinného z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová v septembri 2020 odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, z ktorého boli Marian K. a Alena Zs. obžalovaní, spáchali. Súd odsúdil Mariana K. len za nedovolené ozbrojovanie, a to na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia na päť mesiacov.

Pojednávanie s Marianom K. a spol. sa začalo v januári 2020. Senát ŠTS zložený z predsedníčky Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku pojednával 22 dní.

Právoplatne sú v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej odsúdení Miroslav Marček a Zoltán Andruskó. Za vraždu novinára, jeho snúbenice a podnikateľa Molnára dostal Marček 25-ročný trest odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia. Jeho prípad bol vylúčený na samostatné konanie. Andruskó uzavrel v kauze úkladnej vraždy dohodu. Dostal trest 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia.