Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd by mal čoskoro nariadiť odvolací termín v kauze M.Kotlebu

Na snímke obvinený predseda ĽSNS Marian K. počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 21. septembra 2020. Foto: TASR Jaroslav Novák

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu.

Bratislava 29. decembra (TASR) – Najvyšší súd (NS) SR by mal čoskoro nariadiť odvolací termín v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1488 eur chudobným rodinám. Pre TASR to uviedol predseda NS SR Ján Šikuta. Ubezpečil ho o tom predseda senátu, ktorý sa zaoberá touto kauzou.

Šikuta zdôraznil, že je viacero dôvodov, prečo ešte termín nebol nariadený. "Je zásada, ktorá sa na NS SR dodržiava, že sa vybavujú veci podľa poradia. Sú výnimky, keď ide o väzobné trestné veci. Tie musia byť vybavované prednostne," podotkol s tým, že ak by dal súd svojvoľne prednosť jednému prípadu, poškodil by právo iného obžalovaného.



Ďalším dôvodom bola pandemická situácia. "Vec Kotleba napadla v januári 2021 a krátko na to ministerka spravodlivosti vydala vyhlášky, na základe ktorých sa mohlo pojednávať len vo väzobných veciach. To znamená, že štyri – päť mesiacov sa v tejto veci nemohlo pojednávať z pandemických dôvodov, lebo to vyhláška neumožňovala," povedal Šikuta v rozhovore pre TASR.

Okrem toho bol do novembra neobsadený senát, ktorý má na starosti tento prípad. "Argument, že sa dá chýbajúci člen zastúpiť, je síce pravdivý, ale každý sudca dokáže v určitom čase vybaviť len obmedzené množstvo vecí, a keď príde zastupovať z iného senátu, o to menej vecí vybavia v pôvodnom senáte," priblížil.

Šéf NS SR odmieta úvahy, že by senát vo veci nekonal. "Tým, že nebol plne obsadený a vybavoval väzby, tak bol veľmi zaťažený. Aj podľa platnej judikatúry Ústavného súdu SR a Európskeho súdu pre ľudské práva sa o prieťahu v konaní dá hovoriť, keď konanie na jednom stupni trvá viac ako jeden rok," povedal s tým, že Kotleba navyše viackrát dopĺňal svoje odvolanie.

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi. Sudkyňa ŠTS ho uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Uložila mu nepodmienečný trest v trvaní štyri roky a štyri mesiace.